#

У Києві та області спостерігається дефіцит бензину

29.04.2022 17:15
У Києві та області спостерігається дефіцит бензину
Фото з мережі Інтернет

Станом на 29 квітня у столиці та області спостерігається дефіцит пального, на поодиноких АЗС, де продається бензин, утворилися багатокілометрові затори

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Delo.ua", це розповіли у колцентрах найбільших мереж АЗС.

Співробітники АЗС ОККО повідомили наступне: на заправках мережі припинили продавати бензин А-95 за банківські картки чи готівку. На ОККО можна заправитися А-95 за талонами або паливними картками, проте придбати їх можуть лише юридичні особи. Проте в колцентрі зауважили, що незабаром дефіцит із пальним вирішиться.

У мережі WOG повідомили, що у Києві бензину А-95 для населення немає, його відпускають лише поліцейським. Проте на деяких АЗС Київської області ще можна заправитися. Зокрема, бензину достатньо в Кагарлику.

У колцентрі UPG повідомили, що бензин А-95 відпускають лише за талонами та паливними картками, які були придбані ще до початку війни. Бензину немає і на АЗС Моtto, однак у колцентрі повідомили, що бензин з'явиться на їхніх заправках у столиці ввечері у суботу, 30 квітня.

Складну ситуацію з бензином прокоментував експерт із енергетичних питань та директор ТОВ "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн, який зауважив, що  дефіцит палива у Києві виник через збільшений щонайменше вдвічі попит. Також він наголосив, що після початку війни паливо до України постачають із Європи через західний кордон, але, на жаль, виникають логістичні проблеми, які ускладнюють цей процес.

За словами ескперта, друга причина дефіциту палива полягає у держрегулюванні, яке не відповідає новим реаліям ринку. Гранична вартість пального, яке завозиться, фактично дорівнює граничному рівню цін, які встановлює уряд. Для АЗС це мінус, тому в квітні мережі не поспішали завозити пальне, оскільки вбачали в цьому збиток. Куюн сказав:

Але наскільки мені відомо, уряд збирається відкоригувати цю формулу розрахунку. В перспективі це створить стимули для постачання, але це не буде швидким процесом. До кінця травня буде складно.

У свою чергу перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник під час телемарафону "Єдиних новин" заявив, що киянам без зайвої необхідності не варто пересуватися містом через дефіцит палива.

Сьогодні немає проблем з використанням громадського транспорту. З іншого боку, не бачу великої необхідності на сьогоднішній день переміщатися містом. Ми всіх закликаємо: якщо ви навіть повернулися, будь ласка, по можливості, залишайтеся вдома.

Нагадаємо, що 29 квітня комунальники Ірпеня та Києва з’єднали водогони двох міст.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: