#

У Києві відбудеться виставка "Васильківська майоліка. Свято відродження"

14.07.2023 16:00
У Києві відбудеться виставка "Васильківська майоліка. Свято відродження"
Фото з мережі Інтернет

У музеї народної архітектури та побуту в Пирогово з 30 липня розпочне свою роботу виставка васильківської майоліки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на vogue.ua.

Ця подія присвячена вишуканому мистецтву виробів, створених на Васильківському заводі, які є невід'ємною частиною української культурної спадщини. Завдяки таланту видатних художників, таких як Прокоп Бідасюк, Михайло Денисенко, родина Протор'євих та інші, Васильківська майоліка стала всесвітньо відомою.

На виставці будуть представлені керамічні вироби, створені у середині ХХ століття. Серед них будуть посуд, глечики, вази та декоративні предмети, які вразять своєю красою та витонченістю. Організатори виставки наголошують на важливості васильківської майоліки у формуванні української естетики та визначенні сучасного українського стилю. Це мистецтво демонструє значущість народного мистецтва, оскільки глиняний посуд є невід'ємною складовою традиційної української культури.

Васильківський майоліковий завод було засновано у 1934 році на базі гончарної артілі "Керамік". Місто Васильків відоме ще з XVIII століття як один з головних гончарних центрів України, де майстри створювали різноманітний посуд, який здобув світову популярність. У середині ХХ століття Васильківський завод став провідним підприємством художньої промисловості в Україні.

Актуалізувала увагу до Васильківського заводу повномасштабна війна та символічна ситуація, яка трапилася у квітні минулого року. Тоді світ облетіла фотографія з деокупованої Бородянки: у майже зруйнованому, понівеченому будинку фотографка побачила вцілілу шафу у квартирі на третьому поверсі, а на ній — керамічного півника одного з майстрів Васильківського заводу майоліки (ймовірно, Прокопа Бідасюка). Згодом у подарунок такого півника отримали Борис Джонсон та президент України Володимир Зеленський, а керамічний півник став символом незламності українців.

Виставка "Васильківська майоліка. Свято відродження" триватиме до 1 вересня.

Нагадаємо, що у Василькові відкрили багатофункціональний спортивний майданчик.

Читати "Моя Київщина" у Telegram