#

У Києві відкрили представництво Чорнобильського заповідника

06.06.2018 08:03
У Києві відкрили представництво Чорнобильського заповідника

Учора, 5 червня, у Києві відбулося відкриття представництва Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Як повідомляє кореспондент «Моєї Київщини», на заході були присутні перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження – Олег Насвіт, в. о. директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Тарас Мельничук, керівник відділу екології флори та фауни Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Денис Вишневський та голова Іванківської районної державної адміністрації Максим Лісогор.

Як відомо, Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник був відкритий 26 квітня 2016 року Указом Президента України, хоча фактично розпочав свою роботу в липні минулого року, коли було відкрите фінансування. Також його було запропоновано включити до програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" та надати статус міжнародного.

Відкриття Київського представництва недаремно відбулося у Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Гості зазначили, що сьогодні в Україні існує 23 заповідники, але Чорнобильський – це єдиний в нашій державі заповідник, що розташований на забрудненій радіонуклідами території. Завдяки та всупереч техногенній катастрофі на території 30-ти кілометрової зони відчуження утворився унікальний осередок для розвитку рідкісних видів флори та фауни. До багаточисельної флори заповідника входять понад 1200 видів судинних рослин, з яких 61 вид занесено до Червоної книги України. Тваринний світ також вражає своєю різноманітністю. Було зареєстровано 338 видів тварин, з яких 66 занесено до переліку Червоної книги. Ще однією особливістю заповідника є величезна територія – він  простягається на 226 964,7 га в межах Поліського та Іванківського районів Київської області. Тож метою створення заповідника було збереження унікальної території, проведення її дослідження, посилення природного бар'єру подальшого не розповсюдження радіонуклідів із зони відчуження. Також на цій території буде розвиватися сонячна енергетика та зона промислового використання. 

Перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт зазначив, що наразі існує два важливих завдання – розробити проект землеустрою та проект організації території заповідника, що буде здійснюватися за фінансової підтримки Глобального Екологічного Фонду. Також перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження додав, що наша держава теж фінансує проект, адже Чорнобильський  заповідник – це бюджетна, неприбуткова, природоохоронна, науково-дослідна установа загальнодержавного значення: "Зокрема, цього року було виділено 25 млн гривень на утримання заповідника, з яких 24 млн передбачені на оплату заробітної плати, а 1 млн – на оплату комунальних послуг. На все інше видатків з державного бюджету немає, тому доводиться шукати інші джерела, просити підтримки європейських організацій. Для заповідника затверджений штат у розмірі 625 робочих одиниць, але це в тому випадку, коли територія повністю перейде під управління Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. А це відбудеться вже тоді, коли буде розроблений проект землеустрою. На сьогодні в нас працює лише 50 чоловік".

В. о. директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Мельничук розповів про те, хто працюватиме в представництві. "Ми розуміємо, що потрібно мати представництво не лише в Чорнобилі та Іванкові, де знаходиться головний офіс, а й у Києві. Тому та частина персоналу, яка не буде безпосередньо задіяна в роботі у зоні відчуження матиме робочі місця тут. Наприклад, підрозділи єгерів, охорони території, наукові співробітники будуть працювати у Чорнобилі, а що стосується людей, які займаються фінансами, міжнародними зв'язками, зв'язками з пресою, науково-просвітницькою діяльністю, то вони будуть частково працювати в Києві, а частково в Іванкові. Територія заповідника має потужний науковий потенціал. На сьогодні ми вже маємо кілька як національних, так і міжнародних угод з різними організаціями. Крім наукового, розвивається й інформаційний напрям. У нас є підрозділ, який проводить лекції, заходи по різних школах. Завдяки цій просвітницькій роботі все більше киян знають про роботу заповідника. Також нам цікава співпраця зі студентством, саме тому ми маємо декілька угод з вищими навчальними закладами, зокрема з Національним транспортним університетом та НУБіП. Вони надають нам для проходження практики студентів, які потім пишуть наукові роботи тощо. Щоб інформація була більш доступна для громадськості, ми відкрили сторінку у Facebook та офіційний сайт" – поділився Тарас Мельничук.

У свою чергу, голова Іванківської РДА Максим Лісогор додав, що у четвер 7 червня буде підписано меморандум між обласним центром зайнятості та керівництвом агентства про те, щоб всі робочі місця, що будуть створюватися, були призначені для жителів Іванківського району та Київської області.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: