#

У Київському обласному онкологічному диспансері зробили 20 кріоконсервацій стовбурових клітин

26.08.2021 18:00
У Київському обласному онкологічному диспансері зробили 20 кріоконсервацій стовбурових клітин
Фото з місця події

У Київському обласному онкологічному диспансері провели 19 аутологічних трансплантацій кісткового мозку та близько 20 кріоконсервацій стовбурових клітин

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу КОР.

У рамках робочого візиту до медичних закладів, що по вул. Багговутівській, 1 заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова та голова постійної комісії КОР з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Марія Кисельова відвідали КНП КОР "Київський обласний онкологічний диспансер" та КНП КОР "Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф".

Попри те, що в Україні трансплантацію кісткового мозку, визнано пріоритетним напрямком розвитку медицини, а обласний онкологічний диспансер включено до пілотного проєкту, капітальний ремонт приміщень, де розміщуватиметься центр по трансплантації досі не завершено. Мало того, через брак коштів його призупинено.

Заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова пояснює:

Сам проєкт вартує 44 мільйони гривень. Торік цю суму було виділено з обласного бюджету, однак встигли освоїти лише 14 мільйонів. Нажаль, у грудні минулого року, коли приймався бюджет на 2021 рік, 29 мільйонів, які потрібні на завершення ремонтних робіт, не було передбачено.

Утім, у Київському обласному онкологічному диспансері вдалося таки створити мінімально необхідні умови для перебування пацієнтів та встановлено відповідне обладнання і вже на сьогодні успішно проведено 19 аутологічних трансплантацій кісткового мозку та близько 20 кріоконсервацій стовбурових клітин.

За словами генерального директора онкодиспансера Алли Арешкович, медики гематологічного відділення, які проводять трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин, що містяться у кістковому мозку людини пройшли стажування за кордоном, а саме у клініках м. Сієтл (США) та с. Стамбул (Туреччина) і мають відповідні сертифікати.

Для подальшого ж удосконалення роботи фахівців по трансплантації, вкрай потрібно завершити ремонт та облаштувати стерильні бокси.

Заступниця голови КОР Тетяна Семенова наголошує, що цьогоріч на минулій сесії виділено 37 мільйонів гривень на оснащення лабораторії, яка діятиме у Центрі гематології та трансплантації кісткового мозку.

Тетяна Семенова зазначила, що 29 мільйонів гривень, які потрібні для завершення капітального ремонту, я думаю, на наступній сесії ми це виправимо. Будемо чекати пропозиції від Київської обласної державної адміністрації, яка є суб’єктом подання рішення проєкту змін до бюджету, а ми з депутатами однозначно підтримаємо його.

Гематологічне відділення, у якому надається високоспеціалізована медична допомога пацієнтам з гематологічними та онкогематолічними захворюваннями  наразі вкрай переповнене хворими. Капітальний ремонт у частині приміщень лікарня розпочала власними силами.

У амбітних планах керівника медзакладу, закінчити першу частину ремонтних робіт вже в середині цього місяця, а другу половину до кінця вересня.

Варто зазначити, що у відділенні проводяться усі найсучасніші протоколи лікування, в тому числі - високодозової хіміотерапії. Завдяки цьому, Київська область має високі показники 5-річної виживаності пацієнтів з гематологічною паталогією у порівнянні з іншими регіонами України.

Нагадаємо, що керівництво Київської обласної ради відвідали Центр "Дитяча лікарня" Броварської багатопрофільної клінічної лікарні.




Читати "Моя Київщина" у Telegram