#

У Переяславі фрагменти старої фортеці охороняють археологи

05.04.2021 11:00
У Переяславі фрагменти старої фортеці охороняють археологи
Залишки укріплень міста Переяслав

Фрагмент фортифікації Давнього Переяслава знаходиться під опікою археологів з Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сайт Переяславської міської ради.

На сайті розповіли, що співробітники НІЕЗу дбайливо доглядають за ділянкою валу в районі перетину сучасних вулиць Михайла Грушевського та Великої Підвальної – елементом Переяславської фортеці. Саме ця ділянка, за словами істориків, входила в систему оборонних споруд "окольного граду" ХІ-ХІІІ ст., а в ранньомодерний час –  Нижнього міста (ХVІІ-ХVІІІ ст.). Там встановили інформаційно-охоронний знак, а співробітники постійно проводять прибирання, щоб у належному стані презентувати унікальний об’єкт давньої фортифікації міста для гостей та місцевих жителів.

У Переяславі збереглися рештки оборонних укріплень переяславської фортеці Х-ХVІІІ ст, основним елементом котрих був 20-метровий вал м та 10 метровий рів, які оточували місто з усіх сторін.

У повідомленні сказано, що протягом ХІХ та ХХ ст. почали використовувати насипи валів для виробництва селітри, а згодом на них почали будувати нові будинки. Саме тому переяславська фортифікація зазнала значної руйнації, і зараз вали збереглися тільки фрагментарно в різних районах міста.

Нагадаємо, що члени круглого столу в Переяславі прийняли рішення ввести в шкільну програму предмет "Історія Переяславщини".


Читати "Моя Київщина" у Telegram