#

У Переяславі пройшов майстер-клас українського народного танцю (ФОТО)

07.02.2022 15:00
У Переяславі пройшов майстер-клас українського народного танцю (ФОТО)
Фото з місця подій

Учора, 6 лютого, у приміщенні офісу НІЕЗ "Переяслав" (колишній "Старий вертеп") українському народному танцю навчалися всі охочі містяни

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав City".

Зазначимо, що майстер-клас для місцевих жителів провів дослідник та вчитель традиційних танців, співак та композитор, керівник гурту "Буття" Олег Бут. Він переконує – основні рухи можна опанувати за одне заняття.

46-річний київський хореограф проводить уроки танців упродовж багатьох років. До Переяслава майстер-клас привіз вперше – на запрошення директора заповідника Олексія Лукашевича. Олег Бут – не лише професійний танцівник, а й скрипаль, тож виконували автентичні мотиви під його власний музичний супровід.

Він розповів:

Для майстер-класу я обрав найпростіші танці, які б легко могли засвоїти початківці, і не лише парні, а й такі, що танцюють втрьох. Їх ми вивчали на початку 2000-х, мандруючи Україною з етнографічними експедиціями під час роботи у Київській консерваторії на кафедрі фольклору. Зокрема, "Ойра" – такий варіант цього танцю побутував саме на Київщині, "Гречаники", "Народний вальс" або "Човник", "Коломийка", та інші. Передусім ми вивчили основний потрійний крок, положення рук та корпусу. Ці танці – одні з тих, що їх любили наші бабусі і танцювали після тяжкої праці. Сучасна людина втомлюється, танцюючи, а тоді це був відпочинок. У танці люди спілкувалися, веселилися, жартували, парубки знайомилися з дівчатами.

Головні риси традиційного українського танцю – жвавість, емоційність та щирість. Близько двох десятків учасників майстер-класу – і діти, і дорослі, вправно повторювали рухи за енергійним наставником. Отримали чимало унікальних навичок та вмінь, а окрім того провели час у гарному товаристві. Кажуть, таких заходів у Переяславі має проводитися більше.


Читати "Моя Київщина" у Telegram