#

У Переяславі реставрують дзвіницю Вознесенського собору

07.05.2021 19:15
У Переяславі реставрують дзвіницю Вознесенського собору
Фото з мережі інтернет

Депутати Переяславської міської ради проголосували за виділення коштів на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реставрації дзвіниці Вознесенського собору

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Переяслав.City".

Вознесенський собор раніше був на балансі балансу відділу культури і туризму Переяславської міської ради. На останній, дев’ятій, сесії міськради депутати передали його на баланс КП "Переяславське ВУКГ".

Окрім цього народні обранці підтримали внесення змін до Програми благоустрою на 2019-2021 роки й проголосували за виділення коштів, а саме 955 тисяч гривень, на реставрацію дзвіниці Вознесенського собору.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко поділився, що у міста вже є домовленість із проєктним інститутом, і той уже готовий взятися за роботу:

Проєктанти знизили суму, спочатку називали близько 1,5 мільйона. Коли буде готова проєктно-кошторисна документація, ми зможемо подавати документи щодо реставрації всього храмового комплексу для відбору в державну програму "Велике будівництво". Діяти треба швидко: покрівля у деяких місцях прогнила, ліплення на стінах облетіло.

Окрім цього, за словами міського голови, після зовнішніх реставраційних робіт планують перейти до внутрішнього наповнення храму:

У Вознесенському соборі має бути Пересопницьке Євангеліє, як за часів Івана Мазепи. І я не приховую, що вже придбав факсимільне видання. Зараз воно в моєму робочому кабінеті, але я мрію передати його до собору. За підтримки митрополита Епіфанія відновимо все церковне начиння. А в дзвіниці будуть дзвони з електромагнітним обладнанням.

Нагадаємо, що незабаром у Переяславі пройде фестиваль повітряних куль.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: