#

У пожежах в Чорнобильській зоні вигоріло близько 5% заповідника

30.04.2020 18:42
У пожежах в Чорнобильській зоні вигоріло близько 5% заповідника
Фото з першоджерела

Стало відомо, що через тривалі пожежі у зоні відчуження згоріло майже 11,5 тис гектарів території Чорнобильського заповідника

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту " Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook.

За попередніми оцінками постраждало 11,5 тис. га південно-західної частини заповідника, що складає близько 5 % території Заповідника. З них приблизно 35 % − ліси, 55 % − перелоги, 10 % − водно-болотні угіддя, − зазначив директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко.

Науковець Денис Вишневський стверджує, що, на щастя, великі та середні тварини і птахи уникнули вогню. На жаль, найбільше постраждали маленькі представники фауни: мишоподібні гризуни, амфібії, рептилії, комахи. Що стосується флори, то внаслідок інтенсивного горіння були втрачені та пошкоджені певні рослинні угрупування.

Біля одного зі згарищ лісниками було знайдено двотижневе лоша коней Пржевальського, яке ймовірно відбилося від табуна. Його оперативно доставили до одного з притулків під Києвом, де ветеринари надають необхідну допомогу. Також було врятовано білченят родини вивіркових, які наразі перебувають на вигодовуванні.

Як зазначають екологи, відкриті ландшафти відновлюються швидко і можливо вже через місяць згарища забуяють густою травою, куди із часом повернеться більшість тварин, які покинули ці території під час пожеж.

Частину спалених вогнем територій співробітники Заповідника планують використовувати як наукові полігони для вивчення процесів відновлення екосистем та особливостей розподілу й депонування радіонуклідів після пожеж.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: