#

У селі на Обухівщині урочисто відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому

15.08.2021 17:00
У селі на Обухівщині урочисто відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому
Фото з місця події

Учора, 14 серпня, у селі Щербанівка Обухівського району відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому – визначному українському релігійному діячеві XVIII століття

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "Новинарня".

Зазначимо, що оригінальну статую роботи Михайла Горлового презентували на свято Маковія 14 серпня. Ініціативу жителів Обухівського району встановити пам’ятник митрополитові, який засвідчив би повагу нащадків до цієї особистості, підтримала Київська православна богословська академія ПЦУ.

Значну подію в Щербанівці відвідали численні гості, серед яких архиєпископ Вишгородський ПЦУ Агапіт. Співав народний артист України Тарас Компаніченко.

Громадський діяч, історик Ростислав Мартинюк, який був присутній на відкритті пам’ятника, так написав про Щербаківського:

Митрополит, якого ненавиділа Москва за реабілітацію вже підупалої в імперському стійлі Київської митрополії та його зв’язки з самостійницькими колами молодого гетьмана Кирила Розумовського. Митрополит, який фактично перезаснував Києво-Могилянську академію та реформував Мгарський, Видубицький та Михайлівський Золотоверхий монастирі акурат напередодні злобної московської “секуляризації” чернечих республік Гетьманщини.

Нагадаємо, що на Обухівщині організували виставку, присвячену 30-ій річниці незалежності України.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: