#

У Ворзелі вшанували пам’ять письменника Валер’яна Підмогильного

03.02.2021 13:43
У Ворзелі вшанували пам’ять письменника Валер’яна Підмогильного
Фото з місця події

У Ворзельській школі відзначили 120-річчя Валер’яна Підмогильного – одного з найяскравіших прозаїків ХХ століття, перекладача, літературознавця, лексикографа

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на пресслужбу Бучанської міської ради.

Визначний письменник викладав у Ворзельській школі українську мову та політграмоту.

Ми, ворзеляни, гордимося своєю причетністю до долі цього визнаного майстра слова, репресованого тоталітарною радянською системою, - йдеться у повідомленні.

Вшановуючи пам’ять про Валер’яна Підмогильного, ворзельські школярі поклали квіти до меморіальної дошки та взяли участь мітингу пам’яті на його честь.

Крім того, у школі пройшла учнівська наукова конференція «Валер’ян Підмогильний і Ворзель: "…лишився образ твій – не зник, не згас, не стерся…", де юні дослідники 9-11 класів окреслили віхи перебування письменника в рідному селищі, а також згадали його київський, харківський та соловецький періоди.

Юні пошуковці-літературознавці також дослідили творчий доробок прозаїка, наголошуючи на оповіданнях, написаних саме у Ворзелі. Зокрема "Іван Босий" і "Проблема хліба" звернули увагу присутніх на проблеми тоталітарної більшовицької влади та голоду 20-х років ХХ століття. Не забули й про перший в українській літературі урбаністичний роман "Місто".

Сертифікати про участь у конференції юні дослідники отримали з рук директора школи Тетяни Волги та керівника Науково-­освітнього центру виховання молоді Університету «Україна» Юрія  Мельничука.

Також нагадаємо, що в рамках програми "З турботою про кожного" у Ворзелі допомогли людям, які опинилися в складних життєвих умовах.



Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: