#

УПЦ МП має звільнити приміщення Михайлівської церкви у Переяславі: рішення суду

24.11.2023 08:30
УПЦ МП має звільнити приміщення Михайлівської церкви у Переяславі: рішення суду
Михайлівська церква

Північний апеляційний господарський суд залишив у силі попереднє рішення суду про звільнення УПЦ МП приміщення Михайлівської церкви у Переяславі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Суспільне. Новини.

Третьою стороною у справі про використання культової споруди виступило Міністерство культури та інформаційної політики України. 

У липні цього року Господарський суд Київської області задовольнив позов Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" і зобов'язав релігійну громаду Української православної церкви Свято-Михайлівської парафії звільнити Михайлівську церкву. Представники УПЦ подали на це рішення апеляцію.

Михайлівська церква – архітектурна та історична пам'ятка XVIII–XIX ст. Це одна із найстаріших будівель Переяслава. Була зведена у 1743-1750 роках. Під час Другої світової війни церква зазнала значних руйнувань. Відновлювали її за малюнком Тараса Шевченка. 

За президентства Віктора Януковича, за рішенням тодішнього міністра культури, національний заповідник "Переяслав" змушений був передати історичну будівлю парафії УПЦ тоді ще Московського патріархату. Релігійна громада безоплатно користувалась земельною ділянкою. Доступ до музею в підвальному приміщенні храму став обмеженим. Пізніше релігійна громада самовільно зробила реконструкцію купола Михайлівського храму. Він потребував реставрації, але роботи не погодили із відповідними інстанціями. Це було порушенням охоронного договору стосовно історичної пам'ятки.

Нагадаємо, що у Переяславі до Дня Святого Миколая збирають кошти на поїздку дітей соціально вразливих категорій, зокрема тих, які постраждали від військової агресії, в Океанаріум, цирк чи квест-кімнату.

Читати "Моя Київщина" у Telegram