#

Уряд збільшив фінанусування Програми медичних гарантій: деталі

09.02.2024 15:10
Уряд збільшив фінанусування Програми медичних гарантій: деталі
Фото з місця події

У 2024 році держава збільшила фінансування Програми медгарантій на 12%, що становить понад 159 млрд грн 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

За минулий рік у межах Програми медичних гарантій (ПМГ) лікарням України від НСЗУ надійшло 133,8 млрд грн. Медичну допомогу отримали майже 16 млн пацієнтів. За обсягом фінансування у 2023 році на першому місці знаходиться спеціалізована медична допомога — 99 млрд грн, на другому — первинна медична допомога з 23 млрд грн і на третьому — екстрена медична допомога з 11 млрд грн. 

У Київській області  спеціалізовану медичну допомогу у 2023 році надавали 86 закладів охорони здоров’я. Найбільше пацієнтів отримали допомогу за пакетом "Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій". 

У 2024 році держава збільшує фінансування Програми медичних гарантій на 12%. На ПМГ-2024 передбачено понад 159 млрд грн, вона включає 44 пакети послуг. 

Зокрема, до переліку додалися три нові пакети:

  • "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)";
  • "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів"; 
  • "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин".

Одинадцять медзакладів Київщини надаватимуть послуги за пакетом "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів". А також п'ять — за напрямом  "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин".

За послуги з трансплантації НСЗУ сплачуватиме залежно від трансплантованого органу, а також окремо оплачуватиметься дотрансплантаційний та посттранслантаційний періоди. Наприклад, за послуги з трансплантації серця НСЗУ сплачуватиме понад 2 млн грн, а за трансплантацію легень – понад 2,6 млн грн.

За напрямом "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)" НСЗУ сплачуватиме 60 324 грн за один повний цикл, до якого будуть застосовуватись коефіцієнти відповідно від використаного методу запліднення яйцеклітини, а також повноти циклу.

Водночас програма реімбурсації "Доступні ліки" продовжує розширюватися. У 2023 році до переліку препаратів, що реімбурсуються, додані знеболювальні для паліативних хворих, імуносупресивні препарати та тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові. У 2024 році планується розширення переліку ліків за напрямом "Розлади психіки та поведінки".

У бюджеті на 2024 рік на програму реімбурсації виділено 5,2 млрд грн, що на 500 мільйонів більше, ніж у 2023 році.

Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. Загалом у переліку наразі понад 500 найменувань препаратів. Ми готові забезпечити потреби всіх українців, яким необхідні ліки

 — зазначила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

У Київській області протягом минулого року було виписано понад 590 тисяч електронних рецептів на "Доступні ліки". За погашеними рецептами аптеки області отримали 150 млн грн від НСЗУ.

Станом на початок лютого у Київській області 755 аптек є учасницями програми. На Київщині одна з найменших відстаней від місця надання первинної медичної допомоги до найближчої аптеки-учасниці програми "Доступні ліки".

Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. У 2023 році мешканцями Київщини погашено 503,8 тисяч е-рецептів із 591-ї тисячі виписаних, тобто 85%. Це середній показник серед усіх областей, та це означає, що 15% рецептів залишились непогашеними

—  зазначає Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Різниця між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевості разюча. Дані свідчать, що велика кількість жителів сіл їздять в аптеки до більших міст за ліками, а частина мешканців не отримує ліки взагалі. Так, у містах Київщини було погашено більше рецептів, ніж виписано – 101%. У селищах міського типу рівень погашення – 99%. Водночас у селах області погашено всього 26% рецептів. Тобто зі 124-ох тисяч виписаних електронних рецептів, жителі сіл Київської області отримали ліки на місцях всього за 33-ма тисячами рецептів. 

Задля розширення доступності програми реімбурсації "Доступні ліки" для пацієнтів  необхідна  тісна взаємодія Національної служби здоров'я України з місцевою владою. Зокрема, це аналіз наявної на місцях аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення з населеними пунктами, де є аптеки з "Доступними ліками". Також необхідно покращувати інформування пацієнтів про можливості й переваги програми "Доступні ліки".

Наразі за програмою реімбурсації "Доступні ліки" можна отримати медичні препарати від:

  • серцево-судинних захворювань;
  • діабету 2-го типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • бронхіальної астми;
  • епілепсії;
  • розладів психіки та поведінки;
  • хронічного обструктивного захворювання легенів;
  • хвороби Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати;
  • тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові;
  • знеболювальні для паліативних хворих.

Нагадаємо, що Тетіївська громада буде впроваджувати напрямок відновлення медичних послуг.


Читати "Моя Київщина" у Telegram