#

В Ірпені розкопали братську могилу на місці знесеного пам'ятника (ФОТО)

14.07.2023 09:45
В Ірпені розкопали братську могилу на місці знесеного пам'ятника (ФОТО)
Фото з місця подій

Після демонтування пам’ятника радянському солдатові в мікрорайоні Романівка в Ірпені спеціалісти почали працювати над пошуком решток похованих солдатів і знайшли одразу декілька поховань

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Ірпінської міської ради.

Пам’ятку історії місцевого значення - "Братську могилу воїнів радянської армії, які загинули за визволення с. Романівка від німецько-фашистських загарбників у 1943 році" перенесено на Ірпінське кладовище, а останки воїнів з братської могили буде перепоховано. Це рішення пов’язано з будівництвом нового Романівського мосту, який підірвали під час повномасштабного вторгнення росії на територію України. 

За словами Ірпінського міського голови Олександра Маркушина, важливо зберегти пам’ять про події минулої війни, а також про ту, що триває і нині:

На місці уже працюють фахівці, тому знайдені останки наших воїнів будуть належним чином ексгумовані та перепоховані на спеціальному місці Ірпінського кладовища. Важливо зберегти пам'ять про страшні події минулого і сьогодення.

Варто зазначити, що на території пам'ятки знаходиться не одне поховання, як вважалося до цього часу.

Керівник Спеціалізованого підприємства "Пам’ять і слава" Родіон Гамзаєв розповів:

Перше поховання налічує орієнтовно близько шести осіб, ймовірно, воно було підхоронено уже після встановлення Пам'ятника радянським воїнам. Також є контури іншого поховання, яка кількість осіб у цьому місці - поки не відомо, бо треба рухатися далі. Але для подальшої дослідницької роботи нам необхідно належним чином зафіксувати виявлені останки та отримати дозвіл на ексгумацію та перепоховання від Державної Міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Наразі фахівцями готується пакет документів для отримання відповідного дозволу для продовження роботи вже з ексгумації та у подальшому  перепоховання їх на Ірпінському кладовищі.

Нагадаємо, що пам’ятник радянському солдатові в Ірпені демонтували 11 липня.


Читати "Моя Київщина" у Facebook