#

В мера Дикого вирішили обкласти податками білоцерківчан по максимуму

22.04.2018 15:51
В мера Дикого вирішили обкласти податками білоцерківчан по максимуму

На виконкомі у білоцерківській міськраді, що відбувся 17 квітня, було схвалилено низку проектів рішень щодо встановлення місцевих податків та зборів на 2019 рік, а саме: єдиного податку, транспортного податку та туристичного збору, податку на нерухоме майно та земельного податку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "idbc".

На засіданні заступник міського голови Інна Новогребельська "потішила" присутніх, оголосивши нові розміри ставок, які пропонується встановити, і вони, зазначимо, суттєво зросли. Отже, пропонуються такі ставки: єдиний податок: для І групи  - 10 % від прожиткового мінімуму, що на 2 % більше за нинішній (становитиме172,3 грн.), а  для ІІ групи – 20 % від мінімальної зарплати (704,6 грн.), туристичний збір у розмірі 1%, транспортний податок у розмірі 25000 грн. за кожен легковий автомобіль (встановлюється в залежності від вартості автомобіля та пробігу). Також ставку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на яке є право власності, пропонують збільшити втричі - з 0,5% від мінімальної заробітної плати до 1,5%, що становитиме 52,84 грн. за 1 кв. м. Земельний податок на земельні ділянки, які є у власності, пропонується підняти в два рази – від 1,5% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки для юридичних та фізичних осіб до 3%, а на ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання, з 3% до максимальних 12%. Орендну плату на землю залишили без змін…

"Чому пропонуємо максимальні ставки? У 2017 році набрав чинності закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», де прописано, що знижені ставки податку можуть бути трактовані як надання державної допомоги на основі висновків Антимонопольного комітету. Звісно, міська рада може встановити менші ставки, але тоді підприємці повинні будуть надати Антимонопольному комітету обґрунтування, навіщо їм те зменшення, і вказати, куди вони спрямують зекономлені кошти, а потім ще й відзвітуватися. Поки ж обґрунтувань з відповідними висновками від суб’єктів господарювання щодо зниження ставки податку не надходило. До 1 липня міськрада  має прийняти ці рішення та 15 липня  - їх оприлюднити", - зазначила І. Новогребельська.

Обговорення даного питання тривало досить довго. Заступники мера Інна Новогребельська та Валерій Гнатюк  наперебій намагалися пояснити присутнім необхідність такого суттєвого підвищення ставок, посилаючись на старий-новий закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (прийняли ще в 2014 році, а набрав чинності у 2017-му). Також Валерій Володимирович зазначив, що на пільгу не може претендувати один окремий підприємець, а виключно галузь, тобто підприємцям, які, скажімо, працюють у сфері громадського харчування чи сфері машинобудування, варто об’єднатися, зробити обґрунтування та подати його до Антимонопольного комітету. І тоді, можливо, для них ставку податку знизять. А поки платити всім по максимуму! Звісно, більше за інших обурилися підприємці, які входять до складу виконавчого комітету, такі як Вадим Маршалок і Юрій Гриненко.  "Все, що зараз відбувається, нагадує мені казку з поганим кінцем. Нам дали максимальні ставки тоді, коли це завжди було на розгляд органів місцевого самоврядування, а якщо підприємці звертаються за зменшенням, то держава трактуватиме це як державну допомогу, за яку вона буде перевіряти і вимагатиме папери… Бачили ми таке у мультфільмі «Чіполіно»… Коли держава зацікавлена в розвитку підприємництва, драконівські міри не вводяться. Вводяться вони тоді, коли хочеться якраз поховати підприємництво… " - не міг заспокоїтися Вадим Маршалок.

Втім, це не вплинуло на підсумок голосування, в тому числі й Маршалка: як не обурювався, а проголосував «за». Проти був лише Юрій Гриненко.

Рішення будуть направлені на розгляд Антимонопольного комітету та пройдуть процедуру регуляторного акту, після чого їх затвердить Білоцерківська міська рада.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: