#

В Українці запровадили демонстраційний проєкт із покращення енергоефективності (ВІДЕО)

16.07.2021 11:55
В Українці запровадили демонстраційний проєкт із покращення енергоефективності (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

Нещодавно в місті Українка презентували спільний із ЄС проєкт термомодернізації, який допоможе зекономити до 40% енергії

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Місто, ще у 2018 році, за підтримки Європейського Союзу розпочало реалізацію проєкту "Моніторинг енергоресурсів та термомодернізація будівель з використанням відновлювальних джерел енергії". Відтак, за рік Українка знизила витрати енергоресурсів на 20% і можливим це стало завдяки встановленій автоматизованій системі моніторингу енергоресурсів, яка допомагає швидко виявляти перевитрати і аварії та усуває людський фактор під час збору первинних даних.

Систему обладнали в усіх муніципальних закладах міста. Проєктом також передбачена комплексна модернізація муніципальних будівель - палацу культури "Енергетик" та спорткомплексу модернізацію, якого вже завершили.

Заступник міського голови Українки Руслан Садовський розповів:

Ми маємо досить позитивний досвід із командою підтримки, оскільки мінімально залучаємо працівників муніципалітету, а команда підтримки дає нам певний супровід по проєкт. Це досить позитивний досвід, тому рекомендуємо усім містам брати участь в таких проєктах.

Аби максимально дотриматись європейських норм при здійсненні робіт, проєктну документацію на ремонт будівель узгоджували з австрійськими експертами. Як зазначив керівник ініціативи ЄС "Угода мерів – Демонстраційні проєкти" Ян Ваандерс, на кінець вересня усі роботи в місті Українка будуть завершені.

Керівник ініціативи ЄС "Угода мерів – Демонстраційні проєкти" Ян Ваандерс підкреслив:

Тут була гарна співпраця із муніципалітетом, за що їм дякую, адже без співпраці місцевої влади цей проєкт не був би можливим.

Основна мета проєкту – покращити місцеву енергетичну політику. Усі ці заходи дадуть змогу щороку заощаджувати до 20% коштів міського бюджету та зменшити кількість споживання енергії на 40% щорічно. За словами ключового експерта Команди підтримки ініціативи ЄС "Угода мерів – Демонстраційні проєкти" Дмитра Іваненко, наразі програма реалізовується не лише в Україні та Європі:

Це одна з наймасштабніших ініціатив, яка підтримується Європейським Союзом, основною метою якого є об’єднання міст. Спочатку було охоплено лише Європейські міста, але на сьогодні ця ініціатива поширена практично по всьому світу. А об’єднує міста ідея покращення екології на планеті та скорочення парникових викидів вуглекислого газу.

Загальна вартість робіт у місті Українка — 1 078 1851 078 185 євро, із яких 75% - 808 640 євро – безповоротний грант ЄС, решта – кошти міського бюджету. Завдяки проєкту 16 тисяч мешканців міста отримають якісніші послуги в муніципальних будівлях за європейськими стандартами, а інші міста на практиці мають можливість побачити доцільність впровадження заходів з енергоефективності.

Нагадаємо, що 25 червня, в місті Українка рятувальники провели пізнавальну екскурсію для вихованців літнього табору неповного дня "Смайл".


Україна покращить енергоефективність громадських будівель завдяки кредиту у  розмірі 300 млн євро від ЄІБ – Мінрегіон


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: