#

Вчені розповіли про зростання ядерних реакцій у Чорнобильському реакторі

13.05.2021 18:30
Вчені розповіли про зростання ядерних реакцій у Чорнобильському реакторі
Фото з мережі інтернет

Вчені Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки ДП Держатомрегулювання України (ДНТЦ ЯРБ) повідомили, що підстав хвилюватися через зростання ядерних реакцій у Чорнобильському реакторі немає

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "НВ.ua".

Науковці зазначають, що деякі датчики зафіксували під законсервованим реактором зростання активності нейтронних потоків, що вказує на ядерні реакції. Проте, за їхніми словами, ситуація контрольована та не є неочікуваною для науковців:

Ситуація із деяким зростанням щільності потоку нейтронів не є непередбачуваною та раптовою. Запас до встановлених меж дуже великий, а тому наразі жодних причин для хвилювання немає.

Окрім цього вчені розповіли, що регулярно відстежують всі процеси під об'єктом Укриття. За словами науковців, серед причин, які вплинули на зростання нейтронних потоків є зміна форми та складу паливомістких мас, які залишилися всередині та під реактором, а також їхня взаємодія з водою.

У свою чергу ДНТЦ ЯРБ прокоментували нагнітання ситуації деякими вченими зазначивши, що можливо це спроба добитися додаткового фінансування:

Нам дуже дивно спостерігати активність і паніку деяких наукових установ та окремих науковців в Україні та за її межами щодо питання, про яке було відомо давно і яке не є критичним та потребує вирішення, але у плановому порядку.

Ядерні процеси триватимуть дуже довго, і наразі науковці не можуть спрогнозувати, коли почнеться зворотній процес.

Нагадаємо, що через ситуацію на Чорнобильській атомній електростанції збирають експертний комітет.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: