#

"Великий злив" з НАБУ: слідство арештувало планшет дитини ексголови Броварської РДА Біркадзе

15.06.2024 13:59
"Великий злив" з НАБУ: слідство арештувало планшет дитини ексголови Броварської РДА Біркадзе
Георгій Біркадзе

У гучній кримінальній історії навколо Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) продовжують з'являтися нові деталі 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

10 травня НАБУ зареєструвало резонансне кримінальне провадження проти своїх співробітників, пов'язане з розголошенням даних досудового розслідування та оперативно-розшукової діяльності. Ці витоки стосувалися розслідувань фактів корупції під час реалізації президентської програми "Велике будівництво". Головним вигодонабувачем цих витоків, за даними ЗМІ, став куратор "Великого будівництва" та колишній позаштатний радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик. 

Одним з ключових фігурантів справи є голова Броварської райдержадміністрації у 2020-2021 роках, а нині бізнесмен Георгій Біркадзе. Розслідувачі Bihus.info опублікували переписку Біркадзе з Валерієм Полюгою, старшим детективом і керівником відділу детективів НАБУ. Валерій Полюга став першим офіційно підозрюваним співробітником НАБУ, якого обшукали САП та Нацполіція. 

На початку розслідування, 24 травня, директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання посадових обов’язків для забезпечення обʼєктивного розслідування. Протягом місяця детективи НАБУ арештували деяке майно Біркадзе та Полюги, проте обидва досі не є підозрюваними. 

22 травня слідство провело обшуки за місцем проживання Георгія Біркадзе, вилучивши планшет iPad Pro, який належав його п’ятирічній доньці Христині. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури поставив під сумнів, що планшет належить дитині, і арештував його для комп’ютерно-технічної експертизи.

Хоч планшет перебуває у користуванні малолітньої доньки, можливо допустити, що цей пристрій подарував батько своїй доньці та більшість часу планшетом користується саме він. Електронний пристрій може містити в собі інформацію, яка може мати значення для досудового розслідування, тому з метою недопущення знищення речового доказу, планшет було вилучено

– сказано в ухвалі Вищого антикорупційного суду. 

Повторити таки «трюк» з арештом двох флешок, вилучених в автівці, якою користується Георгій Біркадзе і ноутбуком Apple його дружини, правоохоронцям вже не вдалося. Флешки місткістю 4 Gb і 256 Gb, як зазначив адвокат, належать водію Біркадзе, який зберігає на них особисту музику. Більше того під час обшуку слідству пропонувалося оглянути вказані флешки, однак вони цього не зробили. Зважаючи на це, суд підсумував:

…факт наявності флешносіїв у автомобілі, яким користується Біркадзе, не надає вказаним речам ознак речового доказу.

А тому немає підстав для арешту.

З ноутбуком дружини Ольги Біркадзе – схожа історія. Його детективи НАБУ «вполювали» у багажнику автівки дружини експосадовця. За твердженням адвоката, цей ноутбук Ольга Біркадзе використовує у робочих цілях; жінка працює асистенткою кафедри у столичному виші. У цьому випадку суд також повірив версії захисту і відмовив антикорупційній прокуратурі в арешті майна.

Сам же колишній чиновник Георгій Біркадзе відреагував на скандал кількома відеоінтерв’ю. В одному з них він віджартовувався, мовляв, слідство шукало у нього 37 млрд грн. Нагадаємо, сам Біркадзе став відомий широкій публіці через конфуз, в який він нещодавно втрапив в ефірі телемарафону «Єдині новини». Гість студії несподівано на камеру видав таке:

Якщо взяти відбудову, то сьогодні 37 мільярдів ми вкрали… ой, вклали у фортифікації.

У ще одному інтерв’ю Біркадзе визнав переписку з детективом НАБУ, але категорично відкинув твердження про доступ до секретних документів правоохоронців. Також назвав Юрія Голика «спєцом» «Великого будівництва» і підтвердив: ділився із ним перепискою від своїх джерел у правоохоронних органах.

Я не посадова особа, можу писати все, що хочу і кому хочу

– різко відрізав колишній голова Броварської райдержадміністрації на закиди журналіста.

У цілому, як вважає Біркадзе, історія з «витоками» з НАБУ «заварена» двома особами: колишнім віцепрем’єром Олександром Кубраковим і власником групи компаній «Автострада» Максимом Шкілем. За останні чотири роки фірма Шкіля заробила на дорожніх тендерах понад 150 млрд грн, підрахував ексчиновник.

Арешт майна торкнувся і детектива НАБУ Валерія Полюги. Вищий антикорупційний суд арештував два мобільних телефони та ноутбук. 

Річ у тім, що НАБУ перевіряло Голика на причетність до оборудок під час тендерних закупівель щодо ремонту доріг на Дніпропетровщині у воєнний стан. У цій справі правоохоронці також аналізують діяльність службових осіб Дніпропетровської ОДА

Попри те, що адвокати Голика будували у судах «залізобетонне» алібі, мовляв, їх клієнт не працює ані в ОДА, ані рахується у фірмах-підрядниках, видання «Наші гроші» ще у 2020 році писало: «Під кураторством Голика Дніпропетровська ОДА для ремонту доріг замовляла асфальтобетон у півтора раза дорожче від сусідніх областей». До речі, через цю статтю Голик потягнув журналістів-розслідувачів до суду захищати свою честь та гідність, але програв.

Крім того, як з’ясували журналісти видання Bihus.info, детективам НАБУ таки вдалося реанімувати частину інформації з IPhone Юрія Голика (переважно фотографії з кешу телефонів). Якраз ті відомості, що ідентифіковано, підтвердили: ідеолог «Великого будівництва» був добре обізнаний із перебігом кримінальної справи щодо ремонту доріг на Дніпропетровщині, у матеріалах якої згадується його прізвище.

Знову ж таки, не маючи офіційних посад у владі, Юрій Голик користувався благами, які недоступні більшості чоловікам призовного віку в Україні.

Це – безперешкодний виїзд за межі країни під виглядом волонтера від благодійного фонду «Пісні, народжені в АТО». Засновником організації є колишній заступник уже ексголови Дніпропетровської ОДА Резніченка Володимир Юрченко

Нагадаємо, що фігурант корупційного скандалу з НАБУ Біркадзе виявився членом команди ексгенпрокурора Яреми.



Читати "Моя Київщина" у Telegram