#

Весняна толока в Пирогово (ФОТО)

23.04.2018 15:49
Весняна толока в Пирогово (ФОТО)

В суботу, 21 квітня, в музеї народної архітектури і побуду України відбулася Велика весняна толока за ініціативи Асоціації земляцьких організацій

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Музей на території має типові будинки кожного регіону України. Мета цієї частини Пирогово – показати життя українців часів початку 20-го століття, в котрих і досі іноді живуть наші дідусі й бабусі.

Тепло, сонце та квітучі дерева. Так зустрічає тебе Пирогово навесні. Навколо прибрані хатки, доглянуті газони, працівники з граблями і віниками піклуються про облагородження території.

Зранку відбулася зустріч членів земляцтва, а також всіх бажаючих з родинами і друзями біля центрального входу до Музею. Потім усі небайдужі до долі архітектурних пам'яток пішли облагороджувати територію.

Всім їм на толоці було чим зайнятися: одні згрібали торішнє листя, інші - підрізали старі і садили нові дерева, треті - розбивали клумби і висаджували квіти. І, звичайно ж, генеральне прибирання в будинках.

А все це давній український звичай. Толоку організовували на селі для виконання термінових робіт, що вимагали значної кількості осіб: збирання врожаю, вирубування лісу, спорудження будинків, спільний випас худоби… Зараз же, толока – це громадські чи масові проекти.

Представники Асоціації земляцьких організацій розповіли, що подібний захід вже став традиційним для музею Пирогово. Кожної весни члени земляцтв об’єднуються і облагороджують ділянки навколо пам’яток архітектури.

Довідково:

В процесі демократизації суспільного життя з середини 90-х років минулого століття, поряд з виникненням різнобічних партій, набуває активного поширення земляцький рух у столиці незалежної України. Проголошуючи позапартійну позицію, земляцтва заявляють про свою відданість рідній землі, бажання об'єднати зусилля киян — вихідців з різних регіонів України в ім'я надання допомоги своїм областям, районам, містам земляцької взаємопідтримки один одному.

Завдяки тісним зв'язкам зі своєю малою батьківщиною, земляцтва володіють об'єктивною інформацією щодо ситуації в областях, районах, містах, селах, узагальнюють пропозиції задля регіонального розвитку і вносять їх на розгляд до центральних органів влади. На цьому підґрунті час від часу відбуваються робочі зустрічі керівників земляцтв областей з керівниками-урядовцями, народними депутатами України.

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: