#

Вишивали на руїнах музею: у Переяславі презентували "Рушник Сковороди" (ФОТО)

19.05.2023 10:00
Вишивали на руїнах музею: у Переяславі презентували "Рушник Сковороди" (ФОТО)
Фото з місця подій

Завершився всеукраїнський вишивальний проєкт "З Григорієм Сковородою у серці", під час якого люди з різних куточків країни відтворили рушник, притаманний періоду життя Сковороди у Переяславі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "Переяслав.City".

У травні 2021 року в Переяславі стартував мистецький проєкт "З Григорієм Сковородою у серці".

До 300-річчя народження видатного філософа завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко та відома українська майстриня Тетяна Серебреннікова вирішили відшити по-новому рушник "Дерево життя" – один із найдавніших у фондах заповідника. 

Авторки проєкту дослідили, що саме такі рушникові орнаменти були властиві XVIII століттю – періоду, коли в Переяславі жив і працював Григорій Сковорода. Майстрині відтворили схему автентичного візерунка. При цьому вони зберегли оригінальні розміри рушника – три метри в довжину та 50 сантиметрів завширшки.

Перші стібки зробили організаторки, працівники заповідника та усі охочі відвідувачі музею Григорія Сковороди. Потім рушник Сковороди вирушив у подорож Україною: побував у музеях, бібліотеках та навчальних закладах. До створення унікального витвору мистецтва доклалися майстрині з різних областей.

Повномасштабна війна у лютому 2022 року застала рушник у місті Кременчук на Полтавщині. На кілька місяців робота призупинилася. А влітку полотно повернулося до Переяслава.

Працівниці заповідника почали проводити безкоштовні майстер-класи з вишивання для вимушено переміщених осіб та всіх бажаючих.

Також рамках робочого візиту переяславські музейники відвідали Сковородинівку на Харківщині, аби підтримати колег із Меморіального музею Сковороди: в ніч на 7 травня 2022 року в нього влучила російська ракета. Сидячи на руїнах музею, місцеві жителі вишивали цей рушник.

Роботу над ним завершили у Переяславі, і вперше представили до 50-ї річниці нашого музею. А 18 травня, у Всесвітній день вишиванки та Міжнародний день музеїв, у меморіальному музеї Григорія Сковороди відбулася офіційна презентація рушника.

Нагадаємо, що у Фастові відкрили арт-виставку "Мандри Україною".


Читати "Моя Київщина" у Facebook