#

Влада Київщини ігнорує проблеми затопленого села, яке врятувало Київ (ВІДЕО)

08.07.2022 16:20
Влада Київщини ігнорує проблеми затопленого села, яке врятувало Київ (ВІДЕО)
Фото з місця подій

Село Демидів Вишгородського району, де ЗСУ підірвали дамбу через  річку Ірпінь й цим зупинили просування ворога до Києва, вже четвертий місяць у воді

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на проєкт "Український свідок".

У березні дамбу на річці Ірпінь було зруйновано цілеспрямовано. Унаслідок цього село Демидів затопило водою разом із величезними полями та болотами навколо нього. Це дозволило уповільнити просування російської армії та отримати додатковий час для підготовки українських захисників.

Українські війська звільнили Демидів 31 березня, проте, місцеві мешканці й досі вичерпують воду, яка затоплює їхні домівки.

Місцевий мешканець Сергій розказав:

Підірвали міст на Київ і вивели з ладу 8 насосів, які перекачують річку Ірпінь в Київське море, вода почала розливатись за дамбою у луг. Плюс підірвали заслонку на Київському морі і вода повним потоком вилилась на село.

Наразі воду мешканці села викачують за власні кошти, але цього недостатньо. Люди хвилюються, що якщо вода залишиться до перших морозів, то будинки можуть просто розвалитися.

Щоб боротися з підтопленням, жителі Демидова використовують бензинові помпи, які надала ДСНС. Однак коштів на пальне постійно не вистачає. Місцевий мешканець Володимир каже:

Бензинова помпа використовує 1 літр бензину за годину, звідки ми стільки візьмемо грошей?

Зараз у хатах селян вже починає з’являтися пліснява. Також від потопу гине рослинність та урожай.

Влада обіцяє перекрити Київське водосховище, це допоможе ефективніше викачувати воду без ризику, що вона повернеться. Після цього має розпочатися ремонт дамб. Люди жаліються, що чекають допомоги від влади, але поки що їм лише співчувають.

Читати "Моя Київщина" у Facebook