#

Водойми Бучі та Ірпеня критично забруднені, – підтвердження Міндовкілля (ФОТО)

25.06.2023 12:00
Водойми Бучі та Ірпеня критично забруднені, – підтвердження Міндовкілля (ФОТО)
Фото з місця події

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтвердило кричущі перевищення санітарних норм у відкритих водоймах Бучі/Ірпеня

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на місцеве видання "Зоря Приірпіння".

Минулого тижня учасники екологічної ініціативи ECO BUCHA після місячного очікування отримали відповідь від Міндовкілля – документ, в якому офіційно підтверджуються кричущі перевищення санітарних норм у відкритих водоймах Бучі/Ірпеня.

Активісти стверджують, що у громаді наразі відбувається справжній екоцид:

Про очевидне злочинне знущання над поймою річки Буча (Бучанка) та озером Земснаряд говорить увесь наш регіон. Щодня, звично давлячись від їдкого смороду, проминаємо звалище напроти Жирафа (дарма, що поряд легендарна Вокзальна). Спостерігаємо за дохлою рибою в озері.

Варто нагадати, що за ініціативою ГО "Форест Контрол", яку підтримала група екоактивістів Клубу Урбаністів Бучі (КУБ), у громаду приїжджали спеціалісти Державної екологічної інспекції України. Вони задокументували процес відбору проб у трьох критично забруднених місцях: біля автомийки на стороні Жирафа, напроти житлових масивів Ірпеня – Синергія, Річтаун і Відважні, а також в озері Земснаряд. Було підписано офіційні акти відбору проб.

Після цього делегати передали офіційного листа в руки заступниці Міністра охорони навколишнього середовища Олени Крамаренко. У результаті Міністерство надало документ, що підтверджує факт екоциду у Приірпінні.

Активісти перерахували дії, які нині продовжують виконувати з метою забезпечення громади сучасною системою каналізування, яка унеможливлює забруднення навколишніх водойм та ґрунтів:

  • подаємо офіційні заяви у правоохоронні органи, спираючись на об’єктивні висновки відповідного міністерства.
  • відкрили спеціальний рахунок громадської організації для збору коштів на професійний юридичний супровід наших дій. Формуємо спеціальний Фонд.
  • продовжуємо системні заміри якості води у водоймах Бучі/Ірпеня та місцевих криницях.
  • ініціюємо глибоку перевірку якості води в регіоні у профільній лабораторії, сертифікованій під аналіз стоків.
  • працюємо над створенням тематичного відеоматеріалу з перекладом кількома мовами для трансляції впливовій міжнародній екологічній спільноті.
  • збираємо статистику захворювань мешканців регіону, що їх спричинює навколишнє середовище.

Нагадаємо, що у Бучі повернули освітлення у два обкрадені укриття громади.

 







Читати "Моя Київщина" у Facebook