#

Як виростуть ціни на нові квартири в Києві і області

28.09.2022 17:30
Як виростуть ціни на нові квартири в Києві і області
Фото з мережі Інтернет

Ринок первинної нерухомості в Україні, що застиг після початку повномасштабного вторгнення Росії, поступово починає оживати


На початок серпня девелопери по всій країні добудовують 824 із 1330 житлових комплексів. Найактивніше будівельні роботи ведуться у західній частині країни – там продовжується зведення 90% житлових комплексів: у Києві поновлення робіт відзначається на 35% будівельних майданчиків – наприклад, у ЖК Одеський бульвар можна купити квартиру в одній із 4 черг, що будуються. В основному девелопери беруться за добудову об'єктів зі ступенем готовності не менше 60%.


Ціни при цьому теж зростають – і у гривневому, і у доларовому еквіваленті. У липні середня вартість первинної нерухомості у Києві зросла на 4,4%, а в області – на 12,2%. І це ще не межа. У статті розберемося, які прогнози дають експерти щодо зростання цін на новобудови у столиці та передмісті.



На скільки можуть подорожчати квартири у житлових комплексах Києва та області?


Роблячи прогноз, слід взяти до уваги такі фактори:

  1. Дефіцит вільних будмайданчиків на території столиці та області.
  2. Подорожчання будматеріалів. Вже зараз через це собівартість будівництва зросла на 20%. І поки тенденції до здешевлення матеріалів немає – зростання цін продовжиться у листопаді-грудні.
  3. Новий закон, згідно з яким усі нові будинки мають бути оснащені кімнатами безпеки чи приміщеннями подвійного призначення. Йдеться про підземні паркінги – згідно із законом, девелопери повинні оснащувати їх гарною системою вентиляції та водопроводом, щоб ті могли бути використані як бомбосховища. Це призведе до подорожчання квартир щонайменше на 10-15%.
  4. Поступове зростання купівельного попиту. Незважаючи на військовий стан у країні, люди поступово звикають до нової реальності та набувають житла. Київ та область як локації користуються підвищеним попитом серед переселенців зі східних та південних частин України, оскільки після відведення російських військ життя у столиці більш-менш стабілізувалося.
  5. Курс долара. За прогнозами фінансових аналітиків, курс зростатиме і навесні можуть просити по 45 грн. за долар.
Що з рештою?


За середніми підрахунками, вже навесні 2023 року зростання цін на новобудови в Києві та області становитиме 30%. Деякі експерти прогнозують, що найближчим часом середня ціна квадратного метра складе 3 тисячі доларів.

Отже жодних передумов для здешевлення нерухомості немає. І якщо ви давно планували купити квартиру в столиці або передмісті, зараз для цього найбільш вдалий час. Тим більше, що вже 1 жовтня запрацює програма пільгової державної іпотеки під 3% річних.


Читати "Моя Київщина" у Facebook