#

Як змінити місце голосування на виборах 2020: інструкція (ФОТО)

04.09.2020 10:35
Як змінити місце голосування на виборах 2020: інструкція (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

До 10 вересня громадяни України можуть змінити свою виборчу адресу, щоб голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Українська Правда".

Зазначимо, що надавати документи для підтвердження адреси проживання непотрібно. Раніше Центральна виборча комісія скасувала таку вимогу. Для онлайн-зміни виборчої адреси необхідний лише електронний цифровий підпис та доступ до мережі Інтернет.

Отримати ЕЦП фізична або юридична особа може в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів. Наразі в Україні таких 24. Переглянути весь перелік центрів із посиланнями на їхні сайти можна тут. На сайтах центрів також розміщена інформація про порядок отримання електронного підпису. Так, наприклад, клієнти "Приватбанку" можуть скористатися цією послугою безкоштовно, держпідприємство "Дія" формує ЕПЦ за 150 гривень.

Для подання заяви про зміну виборчої адреси треба перейти на сайт Державного реєстру виборців, обрати розділ "Заяви та запити", пройти ідентифікацію за ЕПЦ і обрати послугу "Звернення щодо зміни виборчої адреси".

Після цього громадянин має вказати причини зміни адреси, наприклад, фактичне проживання, та власне адресу, де він мешкає. Підтверджувати її не потрібно.

Свою заяву необхідно підписати за допомогою того ж ЕПЦ, і вона буде направлена до реєстру виборців. Повідомлення про зміну адреси прийде на електронну пошту. Скористатись описаною процедурою можна ще протягом шести днів.

Заяву кореспондентки УП задовольнили протягом 15 годин з моменту подачі, при тому, що подана вона була у неробочий час ввечері.

Для того, щоб змінити адресу офлайн, необхідно звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання. Інформацію про місце розташування відділів та їхні контакти можна знайти тут.



Читати "Моя Київщина" у Telegram