#

З Ірпеня до Канади: у міжнародному відправленні митники виявили мідний амулет VI-IV ст. до н.е.

07.08.2023 10:20
З Ірпеня до Канади: у міжнародному відправленні митники виявили мідний амулет  VI-IV ст. до н.е.
Фото з місця подій

У міжнародному відправленні, яке громадянин з міста Ірпінь направляв до Канади, митники виявили мідний амулет  у вигляді колеса VI-IV ст. до н.е.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис Київської митниці.

За декларацією там мав знаходитися мідний талісман з мереживом вартістю 10 доларів.

Натомість експерти Національного історичного музею визначили, що це не просто талісман, а мідний амулет у вигляді колеса, VI-IV ст. до н.е., типовий для скіфської культури Північного Причорномор’я. Виготовлений в техніці лиття.

Він має історичну та культурну цінність.

Стан артефакту, наявність продуктів корозії, характерних для предметів, які довгий час перебували в землі, свідчить про його автентичність.

Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України, а таких, в обох випадках, митникам надано не було.

До того ж, в Україні предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави. Вони повинні бути передані до Музейного фонду України.

Стосовно громадянина, який відправляв артефакт за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Старожитності вилучено.

Нагадаємо, що у Бучі відкрили виставку косівської кераміки.

Читати "Моя Київщина" у Telegram