#

За вимагання затримали голову партії екскерівника Київської ОДА Присяжнюка (ФОТО)

09.06.2022 11:50
За вимагання затримали голову партії екскерівника Київської ОДА Присяжнюка (ФОТО)
Фото з місця події

У Києві викрили та затримали голову партії "Наш край" та керівника територіального осередку за вимагання 2,5 млн доларів за "прохідне" місце у виборчому списку до ВРУ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на пресслужбу Київської міської прокуратури.

За даними реєстрів, головою партії "Наш Край" є Олександр Мазурчак. Додамо, що територіальним осередком політсили у Київській області керує Анатолій Присяжнюк – ексголова Київської ОДА у 2010-2014 роках. Про причетність Присяжнюка до цього злочину наразі інформації немає.

Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру за фактами шахрайства та зловживання впливом (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 369-2 КК України). У прокуратурі повідомляють:

За даними слідства, голова політпартії, діючи у змові з очільником територіального осередку цієї ж партії, вимагали у підприємця передати їм 2,5 млн доларів США за включення його до "прохідної" частини списку політичної партії на виборах до ВРУ для отримання таким чином мандата народного депутата.

Також за ці кошти фігуранти обіцяли підприємцю призначення на посаду радника голови правління ПрАТ "Київводоканал". Ця посада мала б стати для нього "успішним" стартом кар’єри у політиці. Також прокуратура виявила, що кошти повинні були передаватись спільникам згідно графіку, який склав голова партії. Сума першого траншу становила 50 тисяч доларів. Посадовців затримали під час отримання першої частини коштів, а за їхнім місцем роботи було проведено обшуки.

Заступник начальника слідчого управління поліції Києва Сергій Коновальчук повідомив, що за процесуального погодження Печерської окружної прокуратури слідчі готують затриманим особам повідомлення про підозру та клопотання до суду щодо обрання запобіжних заходів. Санкція найбільш тяжкої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо двох поліцейських, які вимагали хабар у підозрюваного.


Читати "Моя Київщина" у Telegram