#

Застава на мільярд: ексвласник Білоцерківської ТЕЦ втрачає Полтавський ГОК

28.09.2023 13:00
Застава на мільярд: ексвласник Білоцерківської ТЕЦ втрачає Полтавський ГОК
Фото з місця події

Голові правління Полтавського ГОК Віктору Лотоусу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Нацполіції.

Він зможе вийти на свободу за умови сплати застави у розмірі 999 млн грн. Лотоусу інкримінують завдання державі збитків у розмірі 157 млрд грн в період 2015 – 2021 років. Підозру йому вручили 22 вересня.

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат — підприємство в місті Горішні Плавні, найбільший український експортер залізорудних котунів до Європи. Входить до групи Ferrexpo, мажоритарним власником якої є бізнесмен Костянтин Жеваго.

Слідство вважає, що його підприємство видобувало та продавало щебінь без ліцензії.

Голова правління підприємства не вчиняв жодних незаконних дій щодо видобутку корисних копалин. Мала місце звичайна виробнича діяльність підприємства із багаторічною історією – видобуток залізної руди, її переробка, збагачення та виробництво окатків відповідно до наявного спеціального дозволу на користування надрами. Полтавський ГЗК не видобував жодних інших відмінних від залізної руди корисних копалин

 – йдеться в повідомленні комбінату.

Підприємство також вважає завищеною суму збитків, яку інкримінують Лотоусу.

Враховуючи, що збитки держави можуть бути у вигляді податків, то за логікою поліції підприємство мало реалізовувати щебінь за понад 29 000 грн за тонну, в той час як ринкова вартість щебеню складає 280 грн за тонну

– йдеться в повідомленні.

Полтавський ГЗК вважає, що ця та інші справи проти підприємства, які почалися протягом останнього року, є спробою дестабілізувати роботу.

Нагадаємо, що гелікоптер розшукуваного Інтерполом екс-власника Білоцерківської ТЕЦ передали для потреб ЗСУ.

Читати "Моя Київщина" у Facebook