#

Застрелений нардеп Давиденко мав тісні зв'язки з екскерівниками СБУ столичного регіону, - ЗМІ (ФОТО)

24.05.2020 12:30
Застрелений нардеп Давиденко мав тісні зв'язки з екскерівниками СБУ столичного регіону, - ЗМІ (ФОТО)
Валерій Давиденко

Учора, 23 травня, у Києві було знайдено тіло народного депутата України Валерія Давиденка з вогнепальним пораненням у голову

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Главком".

За попередньою інформацією, Давиденко був застрелений з власного нагородного пістолета Glock.

Першим про смерть Давиденка повідомив у Фейсбуці нардеп Ілля Кива. Згодом екс-нардеп Ігор Мосійчук опублікував фото Давиденка з місця події. На світлині тіло Давиденка знаходиться в офісному кріслі, яке стоїть біля унітазу у вбиральні. На підлозі – кров. Мосійчук зазначив, що вважає цей випадок вбивством, а не самогубством, і порадив охороняти іншого нардепа – Бориса Приходька.

Начальники, візьміть терміново під охорону, а краще зразу під варту подєльника по розкраданню аграрного фонда щойно застреленого нардепа Валерія Давиденка іншого народного депутата з групи "Довіра" Бориса Приходька! А то ще одне "самогубство" намалюється, - написав екснардеп.

За фактом вбивства Давиденка зареєстровано кримінальне провадження за статтею "Умисне вбивство".

Точні версії невідомі, оскільки ще йде огляд місця події. Правоохоронці чекають експерта, який допоможе проаналізувати записи з камер спостереження. Остаточне рішення буде прийняте після експертизи.

Варто зазначити, що 2014 року вбитий був обраний до Верховної Ради VIII скликання від партії "Всеукраїнське аграрне об'єднання "Заступ" за мажоритарним округом №208 (Чернігівська область). Був членом комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Входив до фракції "Блок Петра Порошенка".

У 2019 році обраний до наступного парламентського скликання як безпартійний самовисуванець. З 6 грудня 2019 року – член депутатської групи "Довіра", до того – позафракційний. Член Комітету з питань економічного розвитку.

Проте до цього, у 2007 році Давиденко разом з Юрієм Колобовим і Борисом Приходьком став власником "Терра Банку". За часів Януковича вони отримали високі державні посади: Колобов – міністра фінансів, Приходько – заступника голови Національного банку України, а Давиденко – заступника міністра аграрної політики та продовольства.

Давиденка підозрюють у розкраданні коштів Аграрного фонду на суму 2 млрд грн разом з Борисом Приходько. 31 липня 2014 року Приходько опинився за ґратами, у грудні цього ж року вийшов з СІЗО під заставу, а кримінальне провадження стосовно розкрадання 2 млрд грн Аграрного фонду попрямувало до суду. Але Давиденко, як і інші фігуранти справи, залишився на волі попри те, що наприкінці березня 2019 року їм було повідомлено про підозру. У 2019 році Давиденко знову став народним депутатом (обраний по мажоритарному 208-му округу в Чернігівській області), народним депутатом по 210-му округу був обраний обвинувачений Приходько.

Як зазначається у повідомленні, Давиденко з давніх часів є компаньйоном екс-керівника Офісу президента Андрія Богдана в аграрному бізнесі, і нібито через це Руслан Рябошапка призначений генеральним прокурором – у вересні 2019 року він заблокував не тільки розгляд в суді справи щодо Приходька (Приходько одночасно з мандатом набув недоторканність і перестав з’являтись у суд, а Рябошапка відмовився вносити у Верховну Раду подання про надання згоди про його примусовий привід і притягнення до кримінальної відповідальності), але звільнив усіх прокурорів, які розслідували розкрадання коштів Аграрного фонду, а саму справу відправив "на поховання" Баканову. Одначе тепер, коли Богдан і Рябошапка вже не мають можливості впливати на розгляд справи щодо обвинувачення Приходька, Давиденко опинився в складній ситуації, оскільки, Приходько начебто погрожував, що на суді здасть його та спільників. Більш того, напередодні загибелі Давиденка був звільнений з посади його останній захисник – перший заступник начальника ГУ СБУ по Києву та Київській області Олександр Білоус.

Нагадаємо, що 22 травня у Вишгороді під час сутички був застрелений колишній боєць батальйону "Айдар" Ігор Корнієнко.


Читати "Моя Київщина" у Telegram