#

Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба взяв участь у відкритті скульптури "Дівчинка під сонцем" у Бородянці

03.04.2023 08:00
Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба взяв участь у відкритті скульптури "Дівчинка під сонцем" у Бородянці
Фото з місця події

До річниці деокупації Київщини у Бородянці відкрили чотириметрову скульптуру "Дівчинка під сонцем"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Офісу Президента.

Скульптура символізує перемогу життя над руйнуваннями, а її арки - опір семи районів Київської області та столиці. 

На початку літа 2022 року у світових ЗМІ з'явилася фотографія дівчинки, яка качається на гойдалці перед зруйнованим будинком. Ця знімка надихнула скульптора Євгена Примаченка на створення майбутньої скульптури. У своїй роботі скульптор замінив гойдалку сонячними променями, які створюють захисний купол над дівчинкою та символізують опір Київщини загарбникам. Арт-об’єкт був встановлений в тому самому сквері, де було зроблено відому світлину У тому самому місці, де була зроблена відома фотографія дівчинки на гойдалці навпроти зруйнованого будинку, тепер стоїть ця скульптура.

Попри війну, постійні обстріли та зло, яке коїть Росія на нашій землі, українці не просто чинять опір, а відновлюють, відбудовують і розвиваються. Цей пам’ятний знак, як на мене, є символом нашої незламності, боротьби та вільного духу. Ця дівчинка – нагадування не лише про Київщину, але й про всю Україну.

 – зазначив Олексій Кулеба

Торік росіяни скинули авіабомбу на мирний квартал у центрі Бородянки. Унаслідок атаки значних руйнувань зазнав дев’ятиповерховий будинок на вулиці Центральній, у якому мешкало приблизно 150 людей. Двадцять чотири з них загинули під завалами.

Проект було реалізовано агентством ISD Group у рамках загальнонаціональної кампанії "Змагаймося за нове життя" за сприяння Офісу Президента України в партнерстві з Бородянською селищною громадою, Київською військовою обласною адміністрацією та з підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Уперше я побувала у Бородянці 5 червня 2022 року. Тоді ж побачила, які руйнування вчинила Росія. Стоячи сьогодні тут, із вами, я віддаю честь українській беззаперечній рішучості та силі відновлювати свою громаду. Незалежна Україна надихає світ своєю мужністю, рішучістю та непохитною вірою в суверенне й демократичне майбутнє. Це те, що я бачила знову і знову, відтоді як  приїхала до Києва, – невпинне прагнення чинити опір і жити вільно. Американський народ гордий тим, що підтримує українців у їхньому захисті та відновленні.

– зазначила Посол США в Україні Бріджит Брінк, яка також була присутня на відкритті скульптури.

Нагадаємо, що самопожертва і безкорислива допомога під час війни: у Ірпені відкрили стелу на честь Павла Лі.


Читати "Моя Київщина" у Telegram