#

Збільшилося коло підозрюваних осіб у схемі заволодіння держземлями на Київщині сумою майже 2 млрд грн

08.09.2023 11:30
Збільшилося коло підозрюваних осіб у схемі заволодіння держземлями на Київщині сумою майже 2 млрд грн
Фото з мережі Інтернет

7 вересня за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру ще двом особам у справі щодо незаконного заволодіння земельними ділянками площею понад 1 200 га на Київщині

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу САП.

Мова йде про колишніх начальника одного з відділів у Фастівському районі ГУ Держгеокадастру у Київській області та начальника Міськрайонного управління у Києво-Святошинському районі та м. Ірпені ГУ Держгеокадастру у Київській області.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України.

У межах досудового розслідування встановлено, що у 2018–2019 роках організатор злочину, маючи вплив на службових осіб ГУ Держгеокадастру у Київській області, а також зв’язки з високопосадовцями у різних сферах,  розробив схему заволодіння державними землями сільськогосподарського призначення, які перебували у постійному користуванні державних підприємств на території Київської області, з подальшим їх вилученням та наданням у приватну власність підконтрольним суб’єктам. 

Задля реалізації злочинного плану було використано процедуру безкоштовної приватизації земельних ділянок пільговими категоріями населення, зокрема зі статусом учасника бойових дій. Проте слідством установлено, що реалізація такого права здійснювалась формально на підставі підроблених документів.

На сьогодні встановлено два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у м. Фастові та близько 284 га ДП "Пуща-Водиця" поблизу міста Києва.  

15 серпня 2023 року САП та НАБУ повідомили про підозру 5 особам, серед яких організатор злочинної схеми та ще 4 учасники.

Зауважимо, що завдяки оперативній співпраці САП і НАБУ у 2020–2021 роках на усі земельні ділянки накладено арешт із забороною їх забудови та зміни цільового призначення.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, що 15 серпня 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру 5 особам – учасникам організованої групи, яка заволоділа земельними ділянками площею понад 1 200 га на Київщині.

Читати "Моя Київщина" у Telegram