#

Здоров’я людей має бути головним пріоритетом влади, - Анатолій Присяжнюк

03.11.2021 12:40
Здоров’я людей має бути головним пріоритетом влади, - Анатолій Присяжнюк
Анатолій Присяжнюк

Голова Київської обласної організації партії "Наш край" Анатолій Присяжнюк заявив, що масова вакцинація – правильний і потрібний напрямок, але займатися нею необхідно було до початку нової хвилі пандемії

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Також він сказав, що зараз, коли рівень захворюваності досяг піку, навіть при суттєвому збільшенні вакцинованих виправити ситуацію складно. Тому влада має не тільки влаштовувати нові пункти вакцинації, але й, насамперед, забезпечити інфекційні відділення та опорні лікарні всім необхідним.

Анатолій Присяжнюк заявив:

Передусім йдеться про належне фінансування профільної медицини. Влада має подбати про те, щоб усі, хто потребують допомоги, змогли отримати її вчасно та належної якості. Нині МОЗ вимагає від лікарень збільшення кількості ковідних ліжок, на яких наразі немає ні кому, ні чим лікувати, адже влада не виділила жодних коштів на ці цілі.

За його словами, двотижнева криза, яка виникла через зупинку виробництва кисню, – лише перша ластівка недолугої політики МОЗ. Адже передбачити і попередити його дефіцит можна було б завчасно, тим самим врятувавши тисячі життів. Наразі жодного фінансування на закупку кисню для профільних медзакладів на державному рівні не передбачено. Як і фінансування надбавок для медиків, які працюють в умовах пандемії.

Голова "Нашого краю" підкреслив:

 Лікарям спеціалізованих інфекційних лікарень не те що надбавок не передбачено, керівників цих закладів всіляко спонукають переводити співробітників на 0,75 ставки, аби зменшити зарплати. А коштів, які виділяє на профільні медзаклади Національна служба охорони здоров’я, заледве вистачає, щоб покрити половину зарплатного фонду.

Ще одна серйозна проблема, на якій наголошує Анатолій Присяжнюк, – абсолютна непідготовленість первинної ланки медицини. У сімейних лікарів немає ані швидких тестів, ані противірусних препаратів, які могли б допомогти хворим уже на перших стадіях. Людям з підозрою на ковід продовжують виписувати вітаміни та не поспішають давати направлення на тестування, а результатів аналізів від державних лабораторій доводиться чекати по кілька днів, а то й тижнів.

"Наш край" вимагає негайно створити медичний ковідний фонд, з якого направити кошти на створення та обладнання додаткових лікарняних місць в санаторіях, зачинених внаслідок недолугої медичної реформи, лікарнях, мобільних госпіталях тощо.  Також за кошти фонду слід закупити противірусні препарати та швидкі тести на антиген для ковідних госпіталів та лікарів первинної ланки, аби ті змогли надавати допомогу хворим уже на перших стадіях захворювання. Крім того, необхідно сформувати медичні бригади, які в тому числі будуть навчати терапевтів та сімейних лікарів лікувати ковід в новостворених мобільних госпіталях та на дому. З державного бюджету слід передбачити надбавки лікарям та медичним працівникам задіяним в лікуванні ковіду.

Нагадаємо, що за минулу добу, 2 листопада,  захворювання на коронавірус виявили в 934 жителів Київщини, у тому числі у 54 дітей.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: