#

Журналіст "УП" отримує погрози за професійну діяльність

15.05.2024 13:34
Журналіст "УП" отримує погрози за професійну діяльність
Михайло Ткач

Журналісту редакції "Української правди" Михайлу Ткачу почали приходити листи з погрозами від фігуранта одного з розслідувань

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Українську правду".

Йдеться про розслідування "Непридатні", в якому Михайло Ткач повідомив, що 25-річний столичний доларовий мільйонер Олександр Слобоженко вже неодноразово перетинав державний кордон України під час війни і його, імовірно, розшукує ТЦК. 

Матеріал вийшов 16 квітня, а вже 10 травня чоловік, який представився Олександром Cлобоженком, зробив спробу "укласти мирову" з відділом розслідувань за певну грошову винагороду. 

10 травня в одному з месенджерів керівник відділу розслідувань "УП“ Михайло Ткач отримав повідомлення від адресата, який представився Олександром Cлобоженком (героєм нещодавнього розслідування "Непридатні“), з пропозицією "укласти мирову“ за грошову винагороду. Текст повідомлення закінчується словами "Не раджу зволікати з відповіддю. Воювати я теж вмію“

— повідомила редакція.

За даними "УП", вже 11 травня на акаунт Михайла Ткача в monobank безрезультатно намагалися потрапити невідомі особи, а сам журналіст почав отримувати дзвінки з невідомих номерів та повідомлення з кодами авторизації з банків. 13 травня щонайменше 10 співробітників "Української правди" отримали листи з погрозами від адресата з ініціалом "С".

Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рота рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром у силі, я чекаю на відповідь. С.

– йдеться в тексті листів.

Журналісти "УП" звернули увагу на те, що розсилку здійснили не тільки на редакційні, але і на особисті електронні адреси журналістів видання. Зазначається, що деякими з них вже давно не користуються.

Ми розцінюємо ці дії як спробу впливу та залякування як Михайла Ткача, так і інших співробітників "Української правди". Редакція звертається до правоохоронних органів із заявою про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності і просить встановити особу відправника цих листів

– повідомила "Українська правда".

Згодом у пресслужбі Офісу Генпрокурора повідомили, що правоохоронці розпочали розслідування за фактом погроз журналістам. Досудове розслідування проводиться за ч. 2 ст. 171 ККУ (вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків) та ч. 1 ст. 345-1 ККУ (погроза вбивством, насильством щодо журналіста).

Нагадаємо, що залякування журналістів: в СБУ заявили про непричетність до нападу на квартиру Юрія Ніколова.


Читати "Моя Київщина" у Facebook