#

З'явилися цікаві деталі аудиторської перевірки Київського обласного центру екстреної допомоги

02.04.2023 12:30
З'явилися цікаві деталі аудиторської перевірки Київського обласного центру екстреної допомоги
Фото з мережі Інтернет

Викликана запитом Уряду України Державна аудиторська перевірка КНП КОР "КОЦЕМД МК" на відкритий лист голови Незалежної профспілки, яка відбулася впродовж лютого-березня 2023 року, дала досить цікаві результати

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Перевіряли уважно й часом прискіпливо всі філії обласної структури. Понаходили багато серйозних фінансових (і не тільки) кримінальних порушень з боку керівництва установи, за які потрібно було б не лише звільняти з роботи за зловживання службовим становищем, а й запроторити до буцегарні з конфіскацією нечесно нажитого майна. Але в результаті перевірки в кінцевому Акті від 21.03.2023 року № 05-30/126 значилися незначні фінансові порушення, котрі, в основному, списані на "цапів-відбувайлів", які вже давно звільнилися з Центру. 

Подейкують, що скроні гендиректорки – пані Шарко О.М. – дещо запорошило сивиною через значний переляк. А ще ширяться чутки, що, буцімто, їй довелося витягувати з власної кишені значну суму, аби відкупитися від перспектив подальшого перебування за ґратами. Але знаходяться й такі шептії пліток, яким добре відома робота чиновників-корупціонерів Київської обласної ради по відмиванню "чесного імені" керівниці КНП КОР "КОЦЕМД МК". До речі за деякі літні місяці 2020 року раптом пропали зарплатні відомості працівників Центру і на це чомусь не звернули увагу перевіряльники. 

Одначе, з огляду на значні недоплати усім працівникам установи протягом перших двох місяців цього року, наводять на думку про те, що їхні кошти були використані керівництвом Центру для погашення штрафних санкцій, які були накладені аудиторами під час перевірки. Відомо, що станом на 31.12.2022 року залишок коштів на рахунках Підприємства становив 120 423 859,24 грн (стор.15). Цієї суми цілком вистачило б не лише на зарплати працівникам протягом цих трьох місяців, а ще й на преміювання кожного! Натомість з незрозумілих причин раптом усім перестали платити зарплати навіть у тих розмірах, які були постійними впродовж минулого року. Цілком імовірно, що всі недоплати працівникам пов’язані саме через такі часті аудиторські приписи:

Висновок: по даному розділу програми встановлено зайвих виплат коштів…, які усунуто в період контрольного заходу.

Або зустрічаються й такі пояснення, як:

В період ревізії зазначене порушення усунуте згідно наказу генерального директора Підприємства … від 16.03.2023 № 320 в сумі … шляхом внесення на розрахунковий рахунок Центру з подальшим перерахуванням зазначених коштів до обласного бюджету (з Акту № 05-30/126).

Тобто, за рахунок коштів пересічних працівників були сплачені штрафи, накладені за "косяки", які наплодило керівництво Центру протягом останніх трьох років!

А коли були виплачені всі штрафні санкції, в середині березня пані гендиректорка обнадіяла працівників фразою, що вкінці місяця усіх здивує! І таки здивувала – зарплати знову стали такими ж, як і до аудиторської перевірки.

Хочемо звернути увагу на запис в Акті, який стосується повернення невикористаних "ковідних" коштів у 2020 році в розмірі 2 452 874,11 грн. (стор. 11). Чи це мова не про ті кошти, які так і не були виплачені працівникам за роботу у вогнищах пандемії?  Чи це мова не про ті кошти, на які не були закуплені захисні засоби для медиків? Чи це мова не про ті кошти, які були покладені на депозити в найскрутніші часи коронавірусної епідемії?

А ще чомусь часто в Акті зазначаються такі паралелі:

Ревізією дотримання законодавства … проведено вибірковим методом.

Тобто, можна запідозрити, що аудиторам було вигідно вибрати тільки те, що не викличе великий резонанс суспільства. 

Ну, що тут поробиш, якщо всі дії контролюючих органів наперед передбачені на користь окремо взятих чиновників?                  

(Додаток: Акт від 21.03.2023 № 05-30/126 Державної аудиторської служби України).

Нагадаємо, що Обухівська лікарня отримала велику партію допомоги від благодійників.

Читати "Моя Київщина" у Telegram