#

А чому без голови КОВА Кравченка? Історія про нардепку-рішалу і виїзд закордон

Антон Болбочан (журналіст)

31.07.2023 15:36
А чому без голови КОВА Кравченка? Історія про нардепку-рішалу і виїзд закордон

Справа, на жаль, буденна.  Не так давно НАБУ та САП повідомили про підозру депутатці Верховної Ради з фракції "Слуга народу" Людмилі Марченко та її помічниці. Їх звинувачують у тому, що за хабар вони допомагали чоловіку незаконно виїхати за кордон.

Слідство повідомляє, що нардепка і помічниця за 5300 доларів організували звернення від благодійної організації до однієї з районних військових адміністрацій, на підставі чого ОВА вирішила дозволити громадянину виїхати з країни як волонтеру.

Але ось у чому цікавий нюанс. Навіть якщо припустити, що народна депутатка з помічницею самостійно організували всю схему, то це вже виглядає абсолютно абсурдно. В опублікованих документах чітко видно, що дозволи на перетин кордону оформлювалися через Київську обласну військову адміністрацію. Звісно, документ частково заблюрили, тому не сильно видно хто його підписував. Утім, можна запідозрити, що право підпису такого роду документів належить виключно голові Київської ОВА.

Якщо ця тема дуже монопольна, то значить, існують серйозні корупційні ризики. Тим паче, у ЗМІ писали про те, що громадян скористалися системою "Шлях", виїхали за кордон як волонтери і вирішили більше не повертатися. Ніколи в житті не повірю, що чиновники не знають про зловживання цим легальним способом виїзду за кордон серед чоловіків, придатних до військової служби.

Відповідно, посадовці не будуть давати такий дозвіл абикому. І тут напрошується два висновки: 1) або той, хто ставить підпис під документом вводиться в оману підлеглими; 2) або він є спільником тієї ж депутатки-хабарниці. Але парадокс полягає в тому, що слідство чомусь не говорить, хто саме в Київській ОВА наживався на цій історії. Утім, на всякий випадок маю зазначити, що маю сумніви, що чинний голова КОВА - колишній прокурор - ставить підписи на паперах і не вивчає їх, адже це було б дуже непрофесійно з його сторони.

Існує серйзона підозра, що про "слугу" Марченко та її помічницю дуже швидко всі забудуть, тоді як про корумпованих чиновників Київської ОВА взагалі й не дізнаються. Адже досі жожного коментаря від голови Київської області ми так і не почули...

Читати "Моя Київщина" у Facebook