#

Алла Арешкович (директор Департаменту охорони здоров'я Київської ОДА): використання субвенції з державного бюджету

13.06.2018 06:43
Алла Арешкович (директор Департаменту охорони здоров'я Київської ОДА): використання субвенції з державного бюджету

Аби уникнути непорозумінь та різного роду маніпуляцій, хочу надати роз’яснення жителям Київщини щодо можливості використання субвенції з державного бюджету на ремонт медичних амбулаторій в районах та селищах області. Використання коштів субвенції з державного бюджету має свій порядок, зокрема, це стосується й медицини.

З початку року, в Україні, відповідно до вимог спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, усі профільні департаменти почали готувати План спроможної мережі надавачів послуг первинної медичної допомоги (ПМД). Це зробив і департамент охорони здоров’я КОДА. Згодом ці плани на захисті в МОЗ отримали фахову оцінку і після цього були відповідно затверджені головами ОДА. Якщо точніше, то план спроможної мережі Київської області був затверджений Розпорядженням голови КОДА Олександра Горгана від 16.05.2018 року.

Тепер ми знаходимося на фінішній прямій і нам залишається пройти останній етап – комісію Мінрегіону. Київщина визначила необхідність у будівництві 45 медамбулаторій, реконструкції - 41 та капітальному ремонті - 21 закладу і з урахуванням вимог Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства країни, готова до захисту своїх пропозицій. Про це ми поінформували і депутатський корпус, зокрема на профільній комісії Київської обласної ради департаментом охорони здоров’я КОДА було презентовано План спроможної мережі Київської області та надано роз’яснення щодо особливостей її формування з урахуванням реформи первинної ланки медицини та доведено порядок використання коштів. Тоді до участі у засіданні, всіх бажаючих депутатів, запросила голова комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Наталія Бігарі.

І на останок, хочу наголосити, Постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 №983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» передбачено, що головним розпорядником субвенції є Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Тому кошти на будівництво, ремонт чи реконструкцію медичних амбулаторій можна буде використовувати лише тоді, коли всі регіони України отримають погодження Мінрегіону на їхнє використання.

Читати "Моя Київщина" у Telegram