#

Анатолій Присяжнюк (екс-голова Київської ОДА): Чи виживе село в сьогоднішніх умовах?

14.11.2019 10:47
Анатолій Присяжнюк (екс-голова Київської ОДА): Чи виживе село в сьогоднішніх умовах?

Проїжджаючи трасою Київ-Харків, завітав до села Черняхівка Яготинського району. Давно мене запрошували відвідати цей населений пункт. Вперше тут я побував у 2010 році. Пам’ятаю тоді, під час зустрічі з громадою, особлива увага акцентувалася на збереженні села, розвитку соціальної інфраструктури, створенні робочих місць та умов для інвестицій. Після цієї розмови з тодішнім очільником Яготинської РДА Володимир Семенякою провели аналіз потенціалу сільської території та окреслили план дій. Зокрема, вирішили відновити роботу дитячого садочка та відкрити на базі колишньої дільничної лікарні будинок для людей літнього віку. Зазначу, що ремонтні роботи було виконано в стислі терміни та без жодних затрат державних коштів. За підтримки представників бізнесу нам вдалося відновити ці заклади. Приємно, що вони функціонують і досі. 
Також відгукнулися і на прохання мешканців допомогти з будівництвом храму. Бо що ж то за село без церкви…
Та найголовніше для людей на селі – робота. Ми це добре розуміли та керувалися в своїй діяльності принципом відкритих дверей для інвесторів, вели на рівних діалог з представниками бізнесу, яким небайдужі соціальні проблеми. Тож незабаром в район "зайшов" сербський інвестор – компанія "Агро Інвест Україна", з якою було підписано меморандум про створення робочих місць, збереження тваринництва, розвиток будівництва та соціальної сфери. Завдяки цьому близько тисячі осіб отримали роботу.
Як з’ясувалося у розмові з місцевими мешканцями, в 2016 році сербські інвестори вирішити піти з України. Підприємство придбала наша вітчизняна агрокомпанія, для якої, як показав час, найголовніше – експлуатація землі. Як наслідок – було скорочено виробництво, розібрано ферму, повалено збудовані будівлі (контору, приміщення автопарку…). Чимало людей втратили роботу, почали виїжджати в інші регіони. Представники компанії прямо заявляли: "Село – пережиток минулого, який не варто розвивати".
Чесно кажучи, сумно від цього. Це наявний приклад того, як знищується село. Чи є вихід? Є. Державі нарешті треба звернути увагу на маленькі села, які переживають занепад. Також варто максимально сприяти розвитку малого та середнього бізнесу, який працює на землі, виробляє продукцію, забезпечує людей роботою, підтримує соціальну інфраструктуру. Держава має їм всіляко сприяти, аби великі холдинги не задушили їх.
Друзі, а яка ваша думка з цього приводу? Що потрібно зробити для того, аби зберегти село?

Читати "Моя Київщина" у Telegram