#

Андрій Нєбитов (заступник голови Київської обласної поліції): Коротко про вбивство дитини в Переяславі

04.06.2019 14:36
Андрій Нєбитов (заступник голови Київської обласної поліції): Коротко про вбивство дитини в Переяславі

У день події, близько 16:40, надійшло повідомлення, про те, що травмувалася дитина. На таке ми завжди звертаємо увагу, адже в ході дослідження або перевірки цих матеріалів можна встановити, що насправді стало причиною того чи іншого злочину. Коли слідчо-оперативна група приїхала на місце виклику, дитини вже не було, вона знаходилася у лікарні, де їй надавали медичну допомогу. Як розповіли свідки, хлопчики, які знаходилися з ним, Кирило стояв, а потім раптом впав вперед лицем та вдарився об камінець. Насправді уявити тоді, що у місті десь можуть літати кулі було просто неможливо. Після цього був проведений відповідний огляд, був вилучений камінець та інші предмети.
Місцеві лікарі запросили для проведення аналізу лікаря нейрохірурга зі столиці. Далі після того, як була проведена операція, місцевий начальний поліції дізнається від цього лікаря, який приїхав з Києва, що в голові дитини знаходиться сторонній предмет, можливо, куля. І тоді нам стало зрозуміло, що стався злочин.

Одразу після цього було зроблено додатковий огляд місця події. За його результатами ми отримали інформацію, що на час скоєння злочину були якісь хлопки, а також за 70 метрів від цього місця було знайдено бляшанки, по яких проводилися постріли з рушниці малого калібру.Також були знайдені гільзи. Далі почали проводити подальшу перевірку - опитували громадян, які надали інформацію, що до цього можуть бути причетні працівники поліції, які проживали неподалік від місця трагедії. Було прийнято рішення провести невідкладні слідчі дії. Ми провели обшуки, зокрема в будинках винуватців. Все це дало змогу на першочерговому етапі задокументувати, вилучити речові докази, що дасть змогу ДБР надалі вести розслідування.

Що стосується кваліфікації, то після отримання цієї інформації слідчі Переяславщини кваліфікували цей злочин, як умисне тяжке тілесне ушкодження.

Вранці було вже встановлено місце перебування цих поліцейських. Оскільки ми не маємо права їх затримувати, то чоловіків було запрошено фактично на місце їх роботи, де вони чекали працівників ДБР. Згодом з лікарні прийшла довідка, яка підтвердила, що це було кульове поранення у голову. І після того всі докази разом із порушниками було передано працівникам ДБР.

Казати, що хтось нібито намагався приховати цей злочин - безпідставно. Тому що якщо підняти усі протоколи, документи, то видно, що злочин був оперативно розкритий працівниками поліції Переяслав-Хмельницького району.

Наразі цим чоловікам загрожує до 15 років позбавлення волі. Але зараз важко казати, яка буде остаточна кваліфікація, оскільки там було багато порушень. Також остаточно говорити, що винуватці були під дією алкоголю, важко, тому що їх затримали не одразу, а після скоєного вони одразу пішли відпочивати по різних закладах Переяслава, де споживали спиртні напої. При цьому, хочу також підкреслити, що на час скоєння злочину ці чоловіки знаходилися не на службі, й вони не стріляли із табельної зброї.

Що ж до фейкової інформації, за якою нібито цих чоловік хочуть "відмазати", то вона розганяється різними радикально строєними групами, наприклад, С14 та іншими.

На жаль, дитини вже не має серед живих, тому важливо, щоб винуватців покарали, і це було яскравим прикладом, який показує, до чого може провести використання зброї в людних місцях та яку серйозну відповідальність це за собою тягне.

Щиро співчуваю родині хлопчика. Смерть дитини - це велике горе...

Читати "Моя Київщина" у Facebook