#

Артур Палатний (народний депутат України): Збільшення розміру туристичного збору може знищити дрібний бізнес, який працює у сфері туризму

25.01.2019 10:37
Артур Палатний (народний депутат України): Збільшення розміру туристичного збору може знищити дрібний бізнес, який працює у сфері туризму

Зміни до статті 268 Податкового кодексу України, які набули чинності з 1 січня 2019 року і стосуються зміни ставки туристичного збору для закладів розміщення, є доволі дискусійними й можуть негативно позначитися на діяльності малого та середнього бізнесу у сфері туризму.

Новою редакцією Кодексу з 1 січня 2019 року вводяться нові правила стягнення туристичного збору, згідно яких відтепер для однієї особи за кожну добу проживання податок становитиме до 0,5% для внутрішнього туризму та до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати. На думку депутата, такі нововведення суперечать світовій практиці і ставлять у неконкурентне становище малі готельні господарства.

Наголошую, що при ухваленні цих податкових змін не була врахована думка парламентського комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. У зв’язку з цим Комітет після численних звернень громадськості провів круглий стіл на цю тему, де було вирішено створити робочу групу для підготовки законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо туристичного збору".

В жодній країні світу ставка туристичного збору не прив’язується до розміру заробітної плати. Плюс мінімальна зарплата має стійку тенденцію до підвищення, що означає постійне зростання розміру податку і, відповідно, потягне за собою зростання вартості готельних номерів. А головне – такі зміни до Податкового кодексу б’ють по малому та середньому бізнесі, адже урівнюють розмір податків для готелів різних категорій, в тому числі й для бюджетних, малих готелів, хостелів, що напряму загрожує їх фінансовому стану і штовхає іти в тінь.

Читати "Моя Київщина" у Telegram