#

Боротьба за майбутнє Литовсько-Українського Ліцею №1

Інна Романюк (Директор Бородянського ліцею №1)

24.03.2024 12:27
Боротьба за майбутнє Литовсько-Українського Ліцею №1
СИЛЬНІ ЛЮДИ НЕ ПРИНИЖУЮТЬ ІНШИХ….
20 березня 2024 року, на прохання батьків Литовсько-Українського Ліцею №1 Бородянської селищної ради, які стурбовані, були проведені загальні збори педагогічного колективу, батьків здобувачів освіти, щоб обговорити ситуацію, яка склалася навколо нашого закладу освіти та розглянути важливі питання:
1. Дата повернення здобувачів освіти закладу на навчання до свого відновленого ліцею.
2. Підстави позбавлення відділом освіти Бородянської селищної ради ЛИТОВСЬКО - УКРАЇНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1 фінансової автономії
3.Реорганізація закладу.
На загальних зборах були присутні: перший заступник Бородянської селищної ради - Дмитро НЕГРЄША, Заступник селищного голови з гуманітарних питань - Сергій КЛЄВЧУК, начальник відділу освіти Бородянської селищної ради - Наталія НОВІКОВА.
Батьки хотіли почути чіткі відповіді про дату повернення наших дітей до відновленого ліцею №1.
Батьки дуже вдячні за неоціненний Литовський подарунок для наших дітей, за відбудову сучасного, європейського, нового ліцею №1, яка здійснювалася за фінансової підтримки Литовської республіки.
На час капітального ремонту, приміщення ліцею, майстерні, земельна ділянка, тимчасово передані забудовнику ТОВ «Антарес»в липні 2022 року для здійснення робіт.
Відділ освіти Бородянської селищної ради - Замовник капітального ремонту з реконструкцією нашого ліцею, який має контролювати графік та терміни виконання робіт.
Всі наші здобувачі освіти, вчителі батьки з нетерпінням чекають повернення до свого рідного ліцею №1 на навчання, бо вже другий рік поспіль навчаються у надскладних умовах.
1) Попри запланований Міністерством освіти і науки України старт навчання у квітні, начальником відділу освіти Наталією Новіковою було оголошено про відтермінування відкриття ліцею у звʼязку з тим, що заклад освіти не зданий в експлуатацію та незавершені роботи з облаштування благоустрою.
І цей процес може затягнутися до 1 вересня 2024 року, що позбавляє дітей право на якісну освіту.
2) Проєкт рішення сесії Бородянськоі селищної ради "Про позбавлення фінансової автономії ЛИТОВСЬКО- УКРАЇНСЬКОГО ЛІЦЕЮ №1", поданий начальником відділу освіти Наталією Новіковою без обґрунтованих, законних підстав. Мене, як керівника на розгляд цього питання постійною комісією з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів не було запрошено та не повідомлено коли це питання взагалі розглядалося комісією.
Я дізналася про це, коли було висвітлено Проєкт рішення з цього питання на сайті Бородянської селищної ради. Це відбувається непрозоро, без обговорення, без обґрунтування, без надання вагомих аргументів та на підставі листа начальника відділу освіти Н. Новікової, яка є одночасно секретарем цієї ж комісії та сама пише протоколи засідань комісії. Відповідно до статті 23 закону України Про освіту держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. Фінансову автономію можна лише надавати, а не забирати, її потрібно розвивати, а не знищувати.
Протягом 2023 року постійно відбувалося грубе втручання у фінансову автономію нашого закладу начальником відділу освіти Наталією Новікової, щомісяця видає накази відділу освіти про встановлення розміру надбавки за престижність педагогічним працівникам закладів освіти Бородянської ОТГ та одноосібно визначає розмір надбавки педагогічних працівників всіх закладів освіти громади, проте відповідно до Постанови КМУ від 23.березня 2011 року №373, абзацу 2, пункту 1 Постанови, розмір надбавки встановлюється керівником закладу освіти у межах фонду оплати праці. Тобто Новікова керується у своїй роботі не нормативними документами, а власними амбіціями, що є неприпустимо та вказує на некомпетентність керівника.
3. У середу 20 березня 2024 року вже зʼявився новий проєкт рішення сесії селищної ради "Про перший етап реорганізації закладів освіти Бородянської селищної ради", поданий поспіхом начальником відділу освіти Наталією Новіковою, який містить порушення чинного законодавства.
Згідно з пункту 1.3 цього проєкту рішення наш ліцей переведуть на обслуговування централізованої бухгалтерії відділу освіти Бородянської селищної ради, тобто позбавляють фінансову автономію .
Згідно з пункту 1.4 буде затверджено статут, з яким не ознайомлений колектив закладу та керівник.
До речі, цікавий факт, що у нашій громаді Статут закладу в новій редакції вже розглядає постійна комісія з питань бюджету та фінансів, не запросивши навіть керівника закладу?
Згідно пункту 1.5 планують внести зміни до структури ЛИТОВСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ЛІЦЕЮ 1.
Що це за така реорганізація, які зміни до структури, яка зміна істотних умов праці працівників ліцею?
Питань більше, ніж відповідей, нажаль.
Досі не затверджений, не висвітлений засновником, жодного разу ніхто його не бачив і тим більше не обговорений План розвитку мережі закладів Бородянської селищної ради.
Відповідно статті 32 Закону України Про повну загальну середню освіту, рішення про утворення реорганізацію приймає засновник, не раніше, ніж за рік.
Для прийняття такого рішення по реорганізації мають бути наявні обʼєктивні, обґрунтовані причини , проведені громадські слухання та обговорення, а найголовніше, здійснювати цей процес необхідно у порядку , встановленому чинним законодавством, а не з грубими порушеннями, не дотримуючись Законів України та керуючись особистими амбіціями некомпетентних керівників освіти.
На сьогоднішній день розгляд цього питання внесено вже в порядок денний сесії селищної ради, яка відбудеться 28 березня, але мене ще тільки на сьогодні, 22 березня 2024 року запросили на засідання комісії з питань освіти.
Керівник відділу освіти Наталія Новікова працює ще за застарілим, не оновленим Положенням про відділ освіти, нехтує чинним законодавством, що не сприяє розвитку освіти в нашій громаді. Дозволяє собі постійно
здійснювати тиск на мене як директора ліцею, виносити неправомірну, безграмотну догану, яка була оскаржена та знята в суді, тому, що не було відділом освіти надано жодних фактів, які підтверджують надумані начальником освіти факти порушень керівника. Безпідставні звинувачення при батьках та при
педагогічному колективі не припиняється і досі. Зрозуміло, що коли хтось не може
маніпулювати тобою, він маніпулює іншими, щоб змусити їх погано думати
про тебе.
Скільки можна ганьбити та дозволяти собі таке свавілля… та руйнувати міць української освіти під час війни…
Читати "Моя Київщина" у Telegram