#

Честь і шана героям бою на Римарській, честь і шана українським добровольцям

Юрій Бутусов (журналіст, головред видання "Цензор.НЕТ")

16.03.2024 13:40
Честь і шана героям бою на Римарській, честь і шана українським добровольцям

Рівно 10 років тому, 14 березня 2014-го року, група українських добровольців на чолі з Андрієм Білецьким у центрі Харкова на вулиці Римарська дала бій групі проросійських сепаратистів на чолі з російським терористом Арсеном Павловим, позивний "Моторола". 14 березня були створені перші добровольчі батальйони, і так співпало, що добровольці уперше в цей день відкрили вогонь по ворогу.

Напередодні 13 березня у Донецьку проросійські сепаратисти під командуванням росіян жорстоко напали проукраїнську демонстрацію у Донецьку, людей били та різали, український активіст, донеччанин Дмитро Чернявський був вбитий ножем.

Очевидно, таку саме провокацію росіяни спланували і в Харкові, вони напали на будинок організації "Патріот України", яку очолював Білецький.

Але повторення трагедії Донецька не сталось - у Білецького та його побратимів була з собою мисливська зброя, і вони дали відсіч - вікрили для самозахисту вогонь на ураження.

В ході перестрілки було вбито двоє проросійських сепаратистів з загону "Мотороли", інші розбіглися. Цей бій показав, що українці не здадуть Харків російській агентурі.

Минуло 10 років. "Моторолу" підірвали в 2016-му співробітники 5-го управління контррозвідки СБУ.

Андрій Білецький сьогодні - полковник ЗСУ, командир одного з найбоєздатніших з'єднань сил оборони - 3-ї штурмової бригади.

Більшість героїв бою на Римарській захищають Україну і сьогодні, не всі, на жаль, живі.

Бився тоді на Римарській і Станіслав Партала, позивний "Метро", командир взводу розвідки полку НГУ "Азов", який 2 березня 2022-го року під Маріуполем особисто знищив дві російських БМП та групу російських окупантів, і загинув у бою, отримав звання Герой України посмертно.

Честь і шана героям бою на Римарській, честь і шана українським добровольцям. 

Читати "Моя Київщина" у Telegram