#

Чому в Переяслава відібрали район?

Микола Глоба (активіст)

11.07.2020 18:31
Чому в Переяслава відібрали район?

Для чого в історичного міста-музея Переяслава, де народились самі видатні люди, де історія починається з 907 року, відібрали район?

Переяслав оголошений містом-музеєм. Всього в місті 27 музеїв. пам'ятки:

  • Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, в якому докладно представлені архітектура і звичаї жителів від глибокої старовини до XIX століття. Серед іншого там знаходиться колекція вітряків XVII-XIX століть.
  • Залишки будівель X-XI століть.
  • Будівлі XVI століття: Церква св. Михайла, Вознесенський монастир.

Ім'я міста означає "перейняв славу". "Повість временних літ" розповідає, що князь Володимир Святославич в 992 році заснував місто у броду через річку Трубіж, де його військо здобуло перемогу над печенігами. Перемогу приніс кожемяка, який убив в поєдинку знаменитого печенізького богатиря і цим "переял його славу". Никонівський літопис під 1001 (6509) роком стверджує, що Кожум'яку звали Ян Усмошвец, соратник билинного богатиря Альоші Поповича. Князь Володимир Святославич заклав тут велику фортецю для захисту південних рубежів Русі від степових кочівників.

З середини XI століття місто було столицею Переяславського князівства, яке відігравало важливу роль в захисті Русі від печенігів, а пізніше половців.

У 1654 році Богдан Хмельницький скликав у місті велику раду козаків ("Переяславська рада"),

У 1658 і 1659 роках в Переяславі пройшли ще дві ради за твердженням гетьманів Івана Виговського та Юрія Хмельницького, відповідно, а також щодо визначення нових умов перебування Війська Запорозького під владою царя. У 1661-1662 роках змінив Росії Юрій Хмельницький двічі безуспішно облягав в Переяславі лояльні царю лівобережні сили на чолі з Якимом Сомко і царських ратників.

Читати "Моя Київщина" у Facebook