#

Чому я підтримую ринок землі?

Олександр Крамар (засновник Команди розвитку Білої Церкви)

01.04.2020 06:57
Чому я підтримую ринок землі?

Це рішення не популярне серед населення й тому найкращий популістичний метод зараз відстоювати заборону вільного продажу землі та робити все можливе, щоби "повернути землю народу". Готовий кейс для дострокових парламентських у цьому році, що може мати успіх.

Даний закон про вільний обіг земель дає змогу кожному хто володіє "паєм" землею с/г призначення вільно її продати.

Зараз усі хто дійсно володіє землею знають, що ринок землі працює, але шляхом "продажу" у форматі довгострокової оренди на 49 років. Я скажу вам більше, що майже всі фермерські господарства та агрохолдинги вже купили собі землю таким чином або підписали контракти на 5-15 років із власниками цих земель.

Власники земель с/г це люди 70-80 років або їхні діти, які отримали це землю в спадщину та ніколи не бачили її в очі.

Чому взагалі людям давали паї? І чому вони не в усіх є? На підприємства роздавали акції, а в селі крім землі нічого не було. Тому роздавали людям землю.

Де ділись акції ви напевно знаєте. Хто з цього отримав прибуток? Точно не люди. Хтось продав їх за копійки, а хтось просто нічого не отримав, бо його підприємство оголосило банкрутство та стало ЗАТ, а потім ПраТ і взагалі можливо ТОВ та ще й не одним.

Що сьогодні отримує людина від свого паю? Отримує орендну платню в районі 10-15 тис. грн за 2,7 га або 7-10 тис. доларів за довгострокову оренду (тіньовий продаж землі). Наводжу приклад Київської області.

Залишається мараторій на продаж державних земель, адже стратегічні запаси все таки повинні бути, адже треба ж ще щось далі продавати й рятувати країну від кризи.

Якщо говорити про продаж землі то в Білій Церкві ходив жарт, що в нашому місті лише клумби перед міською радою не продані.

Що дасть ринок землі Україні?

Якщо коротко то відсутність дефолту, стабільність гривні та можливість подолати нову економічну кризу, що буде через рік-два. Усе досить просто і зрозуміло!

Читати "Моя Київщина" у Facebook