#

Чорнобиль - це наша біль та відповідальність

Анатолій Присяжнюк (ексголова Київської ОДА)

27.04.2020 09:30
Чорнобиль - це наша біль та відповідальність

Минає 34 роки з того часу, як світ дізнався про надзвичайну ситуацію, що сталася на Чорнобильській АЕС. Першими страшний удар радіації взяли на себе працівники станції та пожежники. За лічені хвилини, ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони вступили у смертельний двобій із вогнем. А загалом у ліквідації найстрашнішої в історії людства техногенної катастрофи брали участь майже 600 тисяч осіб. Мільйони людей, серед яких сотні тисяч дітей, постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За час служби в органах внутрішніх справ мені часто доводилося бувати в зоні радіоактивного забруднення. А ставши головою Київської облдержадміністрації, разом із генеральним директором Чорнобильської АЕС Ігорем Грамоткіним вирішувати як соціальні, так і загальні питання станції.

Працюючи в КОДА соціальному захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ми намагалися приділяти максимальну увагу. Йшлося, насамперед, про поліпшення медичного забезпечення та санаторно-курортне лікування ліквідаторів аварії, сімей з дітьми, які мають інвалідність. Водночас в області діяла й окрема програма оздоровлення дітей-чорнобильців. Намагалися вирішувати й питання забезпечення постраждалих від Чорнобильської катастрофи житлом та автомобілями. Задля оперативнивного вирішення проблемних питань залучали депутатський корпус районних та обласного рівнів, тісно співпрацювали з обласною організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України". Також при ОДА було утворено Консультативну раду з питань соціального захисту найуразливіших категорій громадян Київської області.

На жаль, з роками чорнобильських проблем не меншає. Однією з них залишається і соціальний захист постраждалих внаслідок аварії. Та хочеться вірити, що підтримка цієї категорії громадян буде одним із пріоритетів державної політики. Адже героїзм ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС врятував країну та світ від радіаційного забруднення, врятував життя мільйонів людей.

Читати "Моя Київщина" у Facebook