#

Чорнобильці заслуговують належного захисту від держави

Ярослав Москаленко (депутат Київської облради)

23.04.2021 20:31
Чорнобильці заслуговують належного захисту від держави

Наближається день Чорнобильської катастрофи і вкотре приходить розуміння, що Держава надзвичайно мало дбає про тих, хто від неї постраждав. Як про ліквідаторів, так і про звичайних людей, яких зачепила ця страшна трагедія.

На Київщині проживає близько 620 тис осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це третина населення нашої області і третина від загальної кількісті постраждалих від аварії в Україні. Тобто, саме по нашій області пройшлася ця трагедія і саме для Київщини, в першу чергу, важливий захист чорнобильців.

Кілька років тому, за уряду Яценюка, додумались до такого, що держава навіть приймала рішення про скасування пільг чорнобильцям . Знадобилося два роки, щоб Конституційний суд за нашим зверненням (я тоді в складі Верховноі Ради 8 скликання з колегами звертались) визнав те рішення незаконним! Адже, нагадаю, у ст. 16 Конституції України написано, що подолання наслідків Чорнобильської катастрофи є обов'язком держави. Впевнений, що це означає і турботу про людей, які від тієї катастрофи постраждали.

Сьогодні на Київщині ми маємо безліч випадків, коли чорнобильці не отримують передбачені для них пільги, а держава все більше усувається від розробки продуманої соціальної політики для них. Тому партія "ЗА МАЙБУТНЄ" обов'язково буде добиватися прийняття цілого пакету заходів щодо покращення соцзабезпечення чорнобильців.

Зокрема, ми вважаємо, що треба:

  • негайно повернути усі пільги, які передбачені законом і відновлені рішенням Конституційного суду, однак фактично не надаються;
  • збільшити пенсії для осіб, що отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • покращити матеріальний рівень щорічної допомоги на оздоровлення, неухильно дотримуватися того, щоб ця допомога надавалася безперебійно;
  • відшкодувати громадянам, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, кошти витрачені на дорогі операції та лікування.

На жаль, через бездіяльність керівництва Київської обласної ради ми не можемо ініціювати вирішення цих питань в області прямо зараз, однак приступимо до цього відразу ж, як тільки розблокуємо облраду.

Наголошую, третина мешканців Київщини – чорнобильці. Наш прямий і безпосередній обов'язок – забезпечити їм належний захист.

Читати "Моя Київщина" у Telegram