#

Децентралізація: бути чи не бути Вишгородському району?

Ольга Василевська-Смаглюк (народна депутатка, 96 округ)

02.07.2020 19:45
Децентралізація: бути чи не бути Вишгородському району?

Виборці запитують моє ставлення до цього. Хоча кілька тижнів тому на мітингу біля ВР та на засіданні профільного комітету вже висловила свою позицію. Повторю її. 

Методика формування районів в Україні базується на географічному принципі. Тих чиновників, які затверджують райони і діють  виключно в рамках законодавства, не хвилюють ані тисячолітня історія, ані інфраструктура, ані плани на розвиток та амбіції місцевої влади. Від початку в Київській області мало бути всього три райони, адже реформа диктує укрупнення задля економії коштів. 

Зараз же планується шість районів в нашій області. Вони «плодяться», тому що методика виписана неоднозначно і не всіх влаштовує. Десь  не дозволяє географія (60-кілометрова зона доступності до райцентру), десь грають роль інші фактори - амбіції місцевої еліти, наприклад. Якщо в Київській області залишиться Бучанський район в тому вигляді, в якому він є зараз, однаково залишається сіра зона для мешканців Поліського та Іванківського районів. 

Відтак поділ Бучанського району на два може стати альтернативою. Він зменшить цю «сіру зону», але, правду кажучи, не скасує її. Вишгородський може стати 7-м районом Київської області до складу якого можуть увійти Іванківська, Поліська, Петрівська, Димерська, Пірнівська і Вишгородська ОТГ. Тоді величезний майже 500-тисячний район розвантажиться. Кількість населення у ньому буде близька до нормативних 165 тисяч осіб.

Це буде компромісний варіант, який влаштує вишгородців та дасть можливість мешканцям віддалених районів діставатися райцентру швидше.

Нагадаю, що децентралізація і укрупнення замислювались для економії коштів, які зараз витрачаються на утримання апарату адміністрації та ради. Вся інфраструктура (поліція, лікарня, податкова, тюрма тощо) залишаються на місцях.  

За моєї ініціативи 26 червня відбулась нарада у заступника голови Київської ОДА Євгена Калініна щодо розгляду поділу Бучанського району на Бучанський та Вишгородський.  Позиція ОДА - якомога менше районів. Моя позиція - врахувати інтереси мешканців. Так, це задорого для місцевих бюджетів. Кожний район (його створення) коштуватиме 100 мільйонів гривень. Але якщо громада на це готова - спробуймо. Відповідне звернення про розгляд можливості створення Вишгородського району надіслала голові Комітету.

Читати "Моя Київщина" у Facebook