#

Дмитро Дронов (голова правління ПАТ "Київоблгаз"): Через недофінансованість галузі збитки "Київоблгазу" вже 1,8 млрд грн

13.11.2019 15:10
Дмитро Дронов (голова правління ПАТ "Київоблгаз"): Через недофінансованість галузі збитки "Київоблгазу" вже 1,8 млрд грн

"Київоблгаз" обслуговує майже мільйон побутових споживачів природного газу та більше 8 тис об’єктів юридичних осіб. Загальна протяжність газопроводів по області складає 45 тис км. Ця складна система працює цілодобово на найвищому рівні, щоб забезпечувати безперебійне та безаварійне газопостачання.

На Київщині 50 бригад аварійно-диспетчерської служби. Наші фахівці 365 днів на рік, 24/7 в режимі нон-стоп реагують на аварійні ситуації. Тільки з початку року на лінію АДС надійшло понад 50 тис. викликів. І на кожен ми зреагували вчасно!
Але існують питання безпеки, які не залежать від системної роботи структурних підрозділів компанії та мають вирішуватись на державному рівні. Через  відсутність належного фінансування з кожним роком стан газопроводів погіршується. На сьогодні чверть із них підлягає заміні та ще така ж частина потребує ремонту. Діючий тариф на розподіл газу покриває лише 26% таких потреб.

З 2014 року витрати компанії сягнули понад 6 млрд. грн. За цей час через недофінансованість галузі збитки "Київоблгазу" вже 1,8 млрд грн. Рівень заробітної плати по підприємству в 1,5 рази нижчий від рівня по промисловості. Відбувається стрімкий відтік кадрів. Якщо нічого не змінювати -  постає величезний ризик безпеки газопостачання. Аби не призвести до критичного стану регуляторному органу, НКРЕКП, необхідно затвердити газорозподільним компаніям економічно обґрунтований тариф, щоб забезпечити гідний рівень заробітної плати та необхідні умови праці. І нова влада повинна підтримати дане рішення.

Споживач природного газу має розуміти, що коли він сплачує платіжки за газ, то тільки 10% від вартості отримує газорозподільна компанія. Найбільша частина – 85% надходить до НАК "Нафтогаз Україна" та ще 5% отримують постачальник та "Укртрансгаз". Очевидно, що цей невеликий відсоток, який отримує "Київоблгаз" не покриває реальних потреб для безпечного газопостачання. Ми сподіваємось, що наші клієнти зрозуміють масштаб проблеми та підтримають нас задля нашої з Вами безпеки. Адже у разі відсутності швидкої реакції з боку влади є великий ризик фатальних наслідків.

Читати "Моя Київщина" у Facebook