#

Ганна Старикова (голова Київської облради): Я особисто контролюватиму прозорість освоєння бюджетних коштів!

12.06.2018 08:16
Ганна Старикова (голова Київської облради): Я особисто контролюватиму прозорість освоєння бюджетних коштів!

На останній сесії Київської обласної ради ми підставили плече обласній адміністрації, та проголосували обласні цільові програми, надані КОДА. У цьому році на розвиток Київщини спрямовано 1,179 млрд. грн. На жаль, розроблений Київської обладміністрацією бюджет не враховує нагальні потреби населення Київщини. Він не соціальний, а будівельний, адже більша частина коштів – 585 млн. грн. – буде направлена на капітальне будівництво. Ще майже 130 млн. грн. отримає Управління фізичної культури і спорту КОДА. При цьому соціальні галузі, як то медицина та освіта приречені страждати від безгрошів’я. Зокрема, на підтримку соціальних стандартів незахищених верств населення передбачено лише 86 млн. грн., на медицину – 121,8 млн. грн., а на освіту – 87,9 млн. грн. Для мене незрозумілий такий розподіл коштів.

Чому в області, де немає амбулаторій, а пенсіонери не в змозі придбати собі харчі, не кажучи вже про ліки, обласна влада вирішує побудувати дороги та футбольні майданчики? Чому пропонуючи надвеликі кошти будівельним компаніям, губернатор вирішив зекономити на здоров’ї та освіті нації? Така система розподілу фінансів антисоціальна, та непрозора, її можна довго критикувати, але заручником владних спорів стане громада Київщини.

Сьогодні в області склалася критична ситуація зі школами, садками, дорогами, питною водою тощо. У минулому році, попри те, що гроші на будівництво і ремонт об’єктів соціальної інфраструктури були виділені Київської облрадою й органами місцевого самоврядування на місцях, фактичне виконання програми капітального будівництва було провалено! Напередодні сесії на Київщині пройшли масові акції протесту: люди перекривали траси по всій області. На вимогу громад, та розуміючи гостру необхідність побудови й ремонту шкіл, садків та лікарень, Київська обласна рада проголосувала за обласні цільові програми, які запропонували нам губернатор та його підлеглі. Ми розуміємо, якщо не вкласти гроші у реконструкцію шкіл у цьому році, у наступному – дах може обвалитися у половини з них, якщо не відремонтувати дороги сьогодні завтра вже буде нічого ремонтувати. Саме тому ми в черговий раз дали губернатору шанс якісно виконати роботу по розбудові соціальної інфраструктури Київщини. Сьогодні я особисто та мої колеги робимо усе, аби виділення коштів з обласного бюджету на виконання Програми капітального будівництва та реконструкції Київської області розпочалося як найшвидше.

Ми почали підписувати угоди про співфінансування. За два тижні плідної роботи було підписано договори по 84 об’єктах капітального будівництва на загальну суму 41 млн. грн., 4 договори міжбюджетного трансферту на суму 75,5 млн. грн. та 10 договорів з Державним фондом регіонального розвитку на суму 115 млн. грн. Ці кошти вже можна освоювати та направляти на будівництво і реконструкцію окремих об’єктів. Утім ми не допустимо повторення ганебної історії з використанням бюджету-2017, коли злочинна бездіяльність виконавчої гілки влади призвела до заморожування коштів не тільки обласного, а й місцевих бюджетів.

Та про що можна говорити, якщо вже у цьому році станом на 1 червня Київською обласної державною адміністрацією було використано лише 84 млн грн., що становить лише 4% коштів від запланованого обсягу на реалізацію обласних комплексних та цільових програм. Тож якщо Олександр Горган вважає, що зможе знову заблокувати фінансування важливих для Київщини програми,або сподівається по-тихому розпиляти бюджет, нічого в нього не вийде. Ми проголосували за обласні цільові програми КОДА, а тепер я особисто контролюватиму якість і темп виконання цих робіт та прозорість в освоєнні бюджетних коштів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook