#

І знову – про шкідливу звичку!

Єва Басіста (журналістка)

27.04.2021 14:50
І знову – про шкідливу звичку!

Жага спалити все навколо себе нагадує шкідливу звичку. І говорити з людьми про безпечне поводження з вогнем на природі можна нескінченно, адже скільки не кажи – результату мало. Всі махають головами та роблять своє.

Більшість бере сірники в руки та підпалює суху траву та очерет. Горить гарно, але користі від цього - нуль. Не хочеться всоте повторювати, що внаслідок таких підпалів гинуть тисячі тварин та птахів. Не раз жертвами ставали й самі підпалювачі, однак нікого це не зупиняє. Наче і розуміє людина, що це погано, але руки так і тягнуться до запальнички.

Хтось вважає, що своїми власними силами може контролювати цю палку стихію. Але часто все закінчується тим, що пожежники їдуть на черговий виклик тушити стерню. Ще гірше, коли вогнище залишають без нагляду.

Ледь не закінчилося трагедією свавільне підпалювання сухостою у Студениківській громаді, де жителі згорнули різні рештки на городах та підпалили, але забули, що багаття варто пильнувати. Вогонь перекинувся на траву та дістався до торфовищ, які швидко спалахнули. І нікого не хвилює, що торф’яні пожежі можуть тривати тижнями та дуже важко гасяться. Не хвилює їх і те, що унаслідок цього виділяється велика кількість отруйного чадного газу та твердих і рідких продуктів піролізу. І ці ж люди цим і дихають.

На жаль, доводиться вчергове звертатися до людей – поводьтеся, будь ласка, із вогнем обережно. Не знищуйте бездумно все живе навколо Вас!

Читати "Моя Київщина" у Facebook