#

Ігор Левін (громадський діяч): На Бориспільщині влада примусово проводить об’єднання територіальних громад

12.06.2018 10:20
Ігор Левін (громадський діяч): На Бориспільщині влада примусово проводить об’єднання територіальних громад

Депутатам Бориспільської районної ради на сесії голова РДА та голова Райради постійно втолковують, що питання об’єднання територіальної громади на Бориспільщині вже вирішено остаточно і схвалено «зверху» і треба визначитись з ким і як об’єднатись. Голова РДА Туренко висловив позицію, що вразі не визначення треба буде об’єднатись з містом Бориспіль.  

Сільські ради, як приклад Щасливська сільська рада, яка межує з Дарницьким районом м. Києва та об’єднана в два села, теж отримали такі розпорядження зверху. Ось дослівний текст оголошення Щасливської  сільської ради,- «Недоліки та переваги жителів села Щасливе та Проліски в разі примусового приєднання до міста Бориспіль. Доцільність об’єднання з містом Києвом у разі неминучості примусових об’єднань громад».

Тобто, є тільки два варіанти – це об’єднання з містом Бориспіль або Києвом.

Цікаво, що місто Київ про таку пропозицію навіть і не чув. Для місцевої влади Бориспільщини стоїть лише одна мета – все і всіх оставити на своїх місцях, лише поміняв назву та таблички. Як був місце Бориспіль центром районної влади, так він і залишиться. Райадміністрація, стане префектурою, де, буде засідати префект, як зараз сидить голова адміністрації, а  Райрада стане об’єднаною територіальною громадою.

Процес об'єднання територіальних громад йде важко і відверто пробуксовує. Згадаймо, як все починалося.

Спочатку влада дала команду обладміністраціям скласти плани формування територій самодостатніх громад нашої країни. Далі облради повинні були схвалити ці плани, але облради збунтувалися.

Чому ж облради не надто активно підтримали ідею об'єднання територіальних громад, перш за все тому, що цей процес виявився зовсім не добровільним, як це раніше декларувалося владою, а, по суті, примусовим. Було видно, що цей закон приймали поспіхом, і він був сирий і не доопрацьований.

Розуміючи, що багато облрад буде не просто переконати затвердити плани об'єднання територіальних громад, Мінрегіон запропонував обійтися без них (облрад) і ініціювали внесення змін до закону («Про добровільне об'єднання територіальних громад»).

Відповідно до Закону, основним принципом об'єднання територіальних громад є добровільність, але влада вирішила діяти методом примусу. Це нагадує 20-30 роки минулого століття, так звані створення колгоспів, куди людей заганяли силою та залякуванням.

Зараз в країні нічого не змінилось і влада робить теж саме. Сама ідея адміністративно територіальної реформи придумана не цією владою і Порошенко з Гройсманом до неї вже точно не мають ніякого відношення.    

Батько адміністративно територіальної реформи політик Роман Безсмертний, який ще в 2005 році її розробив. Просто всі ці роки вона нікому не була потрібна, і лише коли в країні назріла політична криза, дефолт, проблема з МВФ, про неї відразу ж згадали.

Не дарма Віце-прем'єр Зубко з питання створення ОТГ заявив: «що особливу увагу в створенні ОТГ ми будемо приділяти Київщині». Не важко здогадатися чому. Справа в тому, що земля в пристоличному регіоні має високу ціну. Влада черговий раз показує нам, що їй наплювати на нашу думку, вибір або рішення, вона робить тільки те, що їй треба і вигідно.

Читати "Моя Київщина" у Facebook