#

Ігор Соловей (журналіст): Про медичну реформу, яка майже повністю провалилася

23.10.2019 09:38
Ігор Соловей (журналіст): Про медичну реформу, яка майже повністю провалилася

Я з повагою ставлюся до Уляни Супрун, і тому, що вона робила поки була в.о. міністра. Але сьогодні хочу написати про те в чому реформа, поки не вдалася. Спочатку буде три типові історії, в кінці я напишу чому ця реформа так і не працює в повній мірі.

Для прикладу наведу свою районну лікарню, в Броварах. Приклад дуже і дуже показовий.

Лікарня - це корупційне кодло. Дуже багато процесів всередині збудовані так, щоб викачувати гроші з пацієнтів. Коли був інсульт у мого батька, і потрібно було швидко вколоти препарати, час ішов на хвилини, я відвіз свого батька туди, там прописали список того, що потрібно купити, і сказали що все є в "цій аптеці, на першому поверсі" коли у рідних трапляються проблеми, тобі не до того, щоб думати про щось, крім здоров'я рідних, тому ти летиш і купуєш все, що написали там де сказали. Внизу в аптеці виявляється "зламаний" касовий апарат і тобі пропонують список з 15 найменувань виписати вручну. Звичайно ж, ти відмовляєшся, купивши все і віднісши медсестрі. Через деякий час, випадково опинившись в тій же аптеці, побачив там нашу медсестру  і у неї в руках був мій пакет з препаратами. Ввона здавала все зайве для того, щоб це потім знову продали. Гроші вони ділили між собою.

Інша історія пов'язана з цією ж лікарнею, але вже зі мною. Я прихворів і мені потрібна була довідка про те, що я тиждень можу не працювати. Пішов до лікарні, там мої легені послухали, і щось "почули". Кажуть треба зробити рентгенографію легенів. Я її не робив сто років, тому пішов купив велику плівку 1к1 в розмір легень і пішов робити цю процедуру. Зробили, з моїм знімком виходить жінка, але не до мене, а в кабінет до старшого лікаря. Через пару хвилин вона входить звідти, підходить до мене і каже: у вас саркоїдоз, не хвилюйтеся, це не туберкульоз, це легко лікується, але потрібно підтвердження, потрібно зробити КТ легенів. А для початку підіть в тубдиспансер, там вас оглянуть і випишуть направлення на КТ. Я пішов туди, там похмура будівля, якеаодним своїм виглядом навіває стан жаху. Всередині, зайшовши в кабінет, і вставши в коридорі, мене ніхто не слухав і  не задавав ніяких питань, нічого взагалі не робив. Жінка злякано подивилася на мене і написала на папірці, де я можу зробити КТ "не дуже дорого", адреса і тд.

Перший сумнів до мене прийшло коли я подивився на знімок. По-перше він був зроблений не на тій плівці, яку я купив. Я взяв велику плівку, а ця була на 30% менше. Але тоді я подумав, що її просто вкради, зробивши на своїй, типу знову, щоб продати або щось таке з нею зробити. Пізніше виявиться, що справа зовсім не в цьому.

Я поїхав робити це КТ, але знаючи приколи цієї лікарні, не туди, куди мені сказали, а в Феофанію. Там зробивши процедуру до мене виходять дві жінки і кажуть: у вас все в порядку, у вас чисті легені, вони навіть запитали курив я, тому що там це не особливо було видно, я курив, але дуже давно кинув. Загалом, показавши мені знімок легенів, я побачив що на ньому немає ніяких плям. Але на знімку рентгенографії ж мені показали що плями є ... потім ці два лікаря в Феофанії додали, мовляв: до нас з Броварів часто приїжджають зі схожими підозрами, але у них теж все чисто.

І дивляться так на мене, переляканими співчуваючими очима, як та тітка з тубдиспансеру.

Про всяк випадок, я ще там же сходив до пульмонолога, щоб вона подивилася мої легені, всякі там процедури виконала, і зробила висновок: у вас все добре, навіщо ви до нас приїхали?

Поїхавши додому, я заспокоївся. Але мене не полишала думка, що  на знімку рентгена ж видно плями, чому ж їх немає на КТ? Я взяв ще раз свій знімок і уважно на нього подивився. Там стояло моє прізвище, дата знімка. Але, придивившись, я зрозумів, що то ж не мої легені. Там ребра прямо виступали назовні, по них було видно і зрозуміло, що це знімок взагалі іншої людини, яка була з величезним товстим животом. А я худий як сірник.

І тут все склалося. І чому лікарка зайшла в кабінет до старшої, і чому злякано на мене дивилася тітка в тубдиспансері і чому до мене вийшли дві лікарки в Феофанії і теж з жалем дивилися на мене.

Мені просто підсунули чужий знімок, а діагноз був "поставлений" для того, щоб послати мене на конвеєр, в якому як мінімум з мене б висмоктали 2000 гривень за знімок КТ, і невідомо, що б мені підсунули ще й там  і куди далі б цю справу завело.

Третя історія з методами і рівнем лікування. Мій терапевт лікувала мене від гіпертонії препаратом Папазол. Це такий препарат з 70-80х років, щоб описати його "роботу" можу сказати так: візьміть лопату і вдарте себе по голові з усієї дурі. Ось так приблизно працює цей радянський препарат. Він вимикає  вас на 4 години ви спите, прокидаєтеся  і тиск через цих 4 години знову повертається на колишній рівень.

Ось такий препарат мені від гіпертонії прописувала мій терапевт, і це тільки один приклад, вона мене лікувала валеріаною, і корвалолом, прописувала якісь препарати для серця, з яким у мене все, як виявилося ,в порядку. І так вона лікує всіх. До речі, до сих пір.
І ось я підібрався до перших підсумками реформи. Нещодавно я дізнаюся, що цей терапевт, за результатами реформи забила свій ліміт у 2000 пацієнтів за лічені дні. У неї немає ЖОДНОГО МІСЦЯ. У цій закінченої, я прошу вибачення, дурепи, яка не лікує, а калічить людей, займається нічим, прописує радянські препарати, які реально з людей роблять як мінімум інвалідів. Вона до цих пір є лікарем. І у неї немає жодного вільного місця.

А в лікарні, де влаштовують ось ці "конвеєри" теж немає жодного місця. Всі терапевти забиті під зав'язку. По місту один за одним відкриваються "нові" амбулаторії, тому що більше місць в центральній немає.

Підсумок цієї реформи, я сподівався буде в тому, що люди не підуть до цих лікарів, знаючи,як їх лікували, знаючи про ці конвеєри. Я сподівався
,що у лікарні будуть великі проблеми з наповненістю, і через наступні фінансові проблем вони або закриються нахуй, або почнуть щось міняти в підходах.

На ділі виявилося, що у них з цим жодної проблеми немає.
З двох причин:

Пацієнти звикли до того, тому що вона поруч. Вона близько, нікуди не треба їхати особливо якщо що. Пацієнти готові терпіти всю це, тому що звикли терпіти в багатьох інших проблемах і історіях. Ну і що, що тебе обдурили? Зате зробили це поруч з будинком. Нікуди не треба їздити далеко.

Люди не розуміють і не знають, чи правильно їх лікують. Люди не розбираються в медицині і покладаються на "спеціаліста", а фахівець виявляється поганий. Тепер у "фахівців" зарплати стануть вище. Але рівень лікування залишиться дном.

Ось і результат реформи.

Точніше, по суті, його відсутність.

Читати "Моя Київщина" у Telegram