#

Іван Осадчий (ректор Академії неперервної освіти): Про інтерв’ю п. В. Рогової "Моїй Київщині" і не тільки….

12.06.2018 07:40
Іван Осадчий (ректор Академії неперервної освіти): Про інтерв’ю п. В. Рогової "Моїй Київщині" і не тільки….

Відрадно відзначати позитивну динаміку в розумінні п. В. Роговою сутності конфлікту зі мною, який триває майже два роки. Так, цей конфлікт ніколи не був і не є особистісним! Він цивілізаційний, ментальний, професійний – позавчорашнє змагається з майбутнім і намагається відвоювати собі сьогоднішнє! Але цьому не бути! Українське суспільство зробило вибір на користь демократичних цінностей і європейських стандартів життя, освятило їх кров’ю. Звісно, рух уперед буде складним, але обов’язково прогресивним!

Що ж до того, що на пряме запитання «Що передбачено концепцією Нової школи?» п. В. Рогова відповідає: «Передусім йдеться про матеріально-технічне забезпечення. На це виділено від держави 51 млн. грн.», то як кажуть – «коментарі зайві»!

Тому і не дивно, що з таким розумінням сутності Нової української школи п. В. Роговій та окремим «начальникам» незрозумілі зміни в організації та змісті оновленого навчання на курсах підвищення кваліфікації в Академії. Головне, що нас розуміють і обирають педагоги, заради яких ми працюємо.

Те, що сталося в місті Біла Церква із проектом «Місто професій!» (пані Т. Люлька) та департаментом освіти і науки (пані В. Рогова) – це не прикрий факт із життя спільноти Київщини. Це явище, яке має феноменальний суспільний резонанс і полягає в тому, що лакмусовий папірець – проект «Місто професій» як чужорідне, незвичне для забюрократизованої освітньої системи, проєвропейське, ринкове «тіло» прореагувало із токсичною управлінською культурою департаменту освіти і науки, яку розбудувала пані Віра Рогова.
Для людей із бізнесу, фахівців проектних і мережевих управлінських технологій незрозумілим і неприйнятним є головний принцип, упроваджений пані В. Роговою: в освітній системі Київщини не діє правило «Дозволено все, що не заборонено законом!», а діє принцип «Заборонено все! Дозволено лише те, що особисто дозволено пані В. Роговою!»

Лист департаменту освіти і науки від 16.04.2018 № 12-01-13/1416, яким заборонено без дозволу департаменту освіти і науки брати участь у заходах – це лише один із схожих документів, підписаних п. В. Роговою. Першим її творінням була телефонограма від 17.09.2015 р. № 70, якою керівникам закладів обласної комунальної власності було повідомлено, що «всі листи, які надсилаються закладами обласної комунальної власності керівникам місцевих органів управління освітою» мають бути підписані п. В. Роговою (?!).
Комунальний вищий навчальний заклад Київської обласної ради «Академія неперервної освіти» ще два роки тому втратив можливість навіть простого листування з районами та містами в межах компетентностей, визначених Статутом та чинним законодавством Украйни.

Академія упродовж майже 2 років не має можливості провести захід за своїми межами або ж запросити до участі в заході освітян Київщини. За день-два, як і у випадку із «Містом професій», партнери-освітяни повідомляють заклад, що під тиском департаменту освіти і науки змушені відмовитися від співпраці із Академією, вибачаються, кажуть, що їм соромно і називають офіційну фейкову версію відмови – співпадіння заходів, початок ремонту приміщень, позачергові зібрання в місцевій раді тощо.
Більше того, п. В. Рогова офіційно вимагає письмові пояснення про участь співробітників Академії в регіональних освітянських заходах, а від приймаючої сторони – пояснення чому вони запросили І.Г. Осадчого і копію такого запрошення.

Пані Т. Люлька просто не знала, що треба просити дозволу у п. В. Рогової на втілення будь-якої ініціативи і чекати не день, і не тиждень, і не місяць...

Директором департаменту освіти і науки Київської ОДА п. Вірою Роговою упродовж двох останніх років систематично вчиняються дії, які унеможливлюють діяльність Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Академія неперервної освіти» та ведуть до його руйнування, завдають шкоди тисячам педагогів Київської області, які у цьому закладі підвищують кваліфікацію, обов’язковість якої передбачена законодавством України. 
А саме:
1. В даний час Академія не може виконати постанову Кабінету Міністрів України від 04.04.2018 № 237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», наказ МОН України від 15.01.2018 № 34 «Про деякі організаційні питання щодо підготовки педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи», оскільки п. В. Рогова не погодила Графік підвищення кваліфікації вчителів початкових класів Київської області, які у 2018-2019 навчальному році будуть в 1-х класах (із змінами), та Графік навчання вчителів іноземних мов, які у 2018-2019 навчальному році будуть працювати у 1-х класах.
Проблема створена як для Академії, так і для більш ніж 1200 вчителів початкових класів та 1100 вчителів англійської мови, які в стислі терміни – упродовж червня 2018 року, мають підвищувати кваліфікацію в 102 групах, розміщених в районах, ОТГ та містах Київської області.
На свій ризик Академія розпочала та здійснює навчання педагогів в травні-червні 2018 року, розуміючи, що вчителі мають бути підготовлені до роботи за новим Державним стандартом початкової освіти до 01 вересня 2018 року, а липень і серпень – це період масових відпусток.

2. Директор департаменту освіти і науки п. В.Рогова перевищила свої повноваження і не подала бюджетний запит Академії на 2018 рік на сесію Київської обласної ради, не включила заклад до мережі розпорядників коштів нижчого рівня на 2018 рік, чим порушила п.4 ст.75 Бюджетного кодексу України. Як наслідок – Академія не має бюджету на 2018 рік!
Це спричинило порушення законодавства України щодо термінів виплати заробітної плати співробітникам Академії за січень 2018 року (порушено ст.115 Кодексу законів про працю України та ст.24 Закону України «Про оплату праці»), а кошти виділено лише на 3 місяці розпорядженням голови Київської ОДА.
Подібна картина повторилась і у квітні-червні 2018 року. Кошти було виділено лише на 3 місяці. Знову затримано заробітну плату, тепер за квітень.
Зовсім не виділено коштів на виплату відпускних та оздоровчих для науково-педагогічних та педагогічних працівників Академії, порушено їх право на відпочинок – унеможливлено надання відпусток відповідно до графіка у червні 2018 року.
Академія станом на 05.06.2018 не має затверджених директором департаменту освіти і науки довідки про зміни до кошторису на 2018 рік, довідки про зміни до плану асигнувань на 2018 рік, штатного розпису на 2018 рік. Колектив закладу деморалізовано, звільняються висококваліфіковані спеціалісти, середня заробітна плата закладу в березні 2018 року становила 5 500,00 гривень, в той час як в Україні (зокрема в Київській області) – 8 399,00 гривень.

Листами та службовими записками Академія неодноразово інформувала Київську обласну раду, як засновника, про діяльність п. В.Рогової. Заклад отримував відповіді про те, що листи направлено за належністю Київській ОДА. Але Академія так і не одержала жодної відповіді від Київської ОДА в тому числі і на численні листи та службові записки до неї. Усі вони направлялися для розгляду самій п. В.Роговій.

Доцільно було б провести об’єктивне службове розслідування діяльності директора департаменту освіти і науки Київської ОДА В. Рогової та дати правову оцінку її діянням на займаній посаді щодо перешкоджання діяльності КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти». Готові надати документальне підтвердження окресленим діянням.

Читати "Моя Київщина" у Facebook